Codzienny sposób żywienia ma istotne znacznie dla stężenia cholesterolu we krwi. Odpowiednio skomponowana dieta jest pomocna w utrzymaniu prawidłowych wartości cholesterolu.

Data dodania: 2015-09-29

Wyświetleń: 1329

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

6 zdrowych przekąsek na zdrowe serce

Składniki pokarmowe pozytywnie wpływające na poziom cholesterolu to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz sterole roślinne. Zatem zdrowymi przekąskami będą produkty zawierające znaczne ilości tych składników. Będą one polecane zarówno w profilaktyce chorób układu krążenia jak i osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem.


 Sushi 


Ryby, składniki sushi to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu. Zaleca się wybierać ryby morskie, które zawierają największe ilości tych dobroczynnych kwasów tj. łosoś, śledź, pstrąg tęczowy, tuńczyk, makrela, sardynki i szprotki. W tygodniu warto uwzględnić 3-4 razy posiłki zawierające ryby. Inną zdrową propozycją na lunch będzie ryba z pieca.


Bakalie


To niewinna przekąska poza tym, że jest bogatokaloryczna - 100g orzechów to aż około 600 kcal zawiera składniki o działaniu dobroczynnym dla serca, m.in. kwasy omega-3, magnez i potas. Orzechy to wspaniały dodatek do porannej owsianki albo składnik zdrowych słodyczy np. batonów musli.


 Kanapka z awokado


Owoc z którego można przyrządzić smaczną pastę na kanapkę lub może stanowić składnik odżywczego koktajlu, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie działają na układ sercowo-naczyniowy. To też doskonały zamiennik tłuszczu do smarowania pieczywa. Przygotowanie pasty jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować dojrzałe awokado, dodać niewielką ilość soku z cytryny i przypraw.


Koktajl z otrębami


Szybką przekąską jest koktajl przygotowany na bazie jogurtu/kefiru/ maślanki z dodatkiem świeżych owoców i płatków owsianych lub otrąb. Płatki odznaczają się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wykazuje właściwości obniżające cholesterol. Śniadaniowa owsianka lub koktajl to nie tylko odżywczy posiłek, ale również korzyść dla zdrowia serca. W pracy łatwo przygotować II śniadanie skomponowane z płatków owsianych lub otrąb z dodatkiem suszonych owoców wsypanych jogurtu naturalnego. Błonnik zawarty w płatkach lub otrębach wpływa pozytywnie na pracę jelit, poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn


Sałatka z ciecierzycą


Propozycją posiłku, który można zabrać z sobą do pracy, jest przygotowana sałatka na bazie różnorodnych warzywa, z dodatkiem ciecierzycy i odrobiny dipu. Zamiast ciecierzycy można wykorzystać fasolę, groch, soję, soczewicę czy bób, które są bogactwem wielu składników korzystnych dla serca, m.in. potasu, magnezu, żelaza, ale również błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga obniżyć wysoki cholesterol. Dodatkowym atutem tego posiłku jest dip, który zawiera olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, będące źródłem kwasów omega-3, również przyczyniają się do zmniejszania poziomu cholesterolu.


 Przekąska owocowa


Jagody, jeżyny, truskawki, maliny oraz granaty są bogate zarówno w błonnik, jak również niezwykle pożyteczne antyutleniacze, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i walczą z wolnymi rodnikami. Owoce to doskonała przekąska na II śniadanie lub podwieczorek. Dzięki temu, że są słodkie jest to również alternatywa dla słodyczy.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena