Na co dzień bombardowani jesteśmy informacjami o tym, że zbyt wysoki poziom cholesterolu jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krążenia. Czy to jest jedynie wymówka dla marketerów oferujących produkty rzekomo obniżające poziom cholesterolu? Odpowiedź nie jest oczywista.

Data dodania: 2015-07-01

Wyświetleń: 1305

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Cholesterol nie zawsze zły

Cholesterol nie jest całkowicie zły. W rzeczywistości odpowiada za kilka ważnych dla organizmu procesów życiowych, między innymi jest niezbędny w procesie syntezy witaminy D, pomaga także w przypadku kwasów żółciowych. Cholesterol jest również składnikiem błon komórkowych. Istotne jest zatem utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu – zbyt wysoki jego poziom naraża na ryzyko wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia dolegliwości i chorób, między innymi miażdżycy lub zawału serca.

Cholesterol w ludzkim organizmie pojawia się wraz z pożywieniem. Różnego rodzaju produkty mają różnoraką jego zawartość. Produkty nabiałowe, takie jak jaja, masło i sery, są szczególnie bogate w ten związek. Dlatego też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zalecana jest redukcja tego rodzaju produktów w diecie.

Cholesterol krąży w układzie krążenia przy pomocy lipoprotein, które pełnią funkcję przenośników. Lipoproteiny występują w dwóch postaciach. Pierwsze z nich charakteryzują się niskim poziomem gęstości i stanowią część cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” cholesterolu. Z kolei większa gęstość lipoprotein, oznaczanych jako HDL, stanowi korzystny dla organizmu składnik i z tego powodu jest cholesterolem dobrym. Z punktu widzenia zdrowego organizmu najważniejszą kwestią jest utrzymanie równowagi pomiędzy obiema odmianami cholesterolu.

Dlaczego ta równowaga jest istotna dla zdrowia? Lipoproteiny LDL są odpowiedzialne za transport cholesterolu z wątroby do komórek. Zbyt wysoki poziom powoduje odkładanie się niepotrzebnego cholesterolu w ścianach tętnic, powodując powstanie blaszki miażdżycowej. Wspomniana blaszka powoduje z kolei zmniejszanie się zwężanie światła naczyń tętniczych, a tym samym prowadzić do wystąpienia miażdżycy. Frakcja HDL jest natomiast pożyteczna, eliminuje nadmiar cholesterolu z komórek, co prowadzi do zmniejszenia ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych.

Najlepszym rozwiązaniem osób troszczących się o dobry poziom cholesterolu w organizmie jest oczywiście wybór odpowiedniej diety. W tym konkretnym wypadku dieta typu śródziemnomorskiego, bogata w ryby, oliwę, warzywa i owoce, to najłatwiejszy sposób na poprawę niekorzystnego dla zdrowia zjawiska. Jeśli jednak sama zmiana diety nie wystarczy do redukcji poziomu cholesterolu we krwi, należy skorzystać z pomocy farmakologicznej. Cholesterol może być bowiem naprawdę niebezpieczny dla zdrowia.  

Licencja: Creative Commons
0 Ocena