Cholesterol nie jest całkowicie zły. W rzeczywistości odpowiada za kilka ważnych dla organizmu procesów życiowych, między innymi jest niezbędny w procesie syntezy witaminy D, pomaga także w przypadku kwasów żółciowych. Cholesterol jest również składnikiem błon komórkowych. Istotne jest zatem utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu – zbyt wysoki jego poziom naraża na ryzyko wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia dolegliwości i chorób, między innymi miażdżycy lub zawału serca.
Cholesterol w ludzkim organizmie pojawia się wraz z pożywieniem. Różnego rodzaju produkty mają różnoraką jego zawartość. Produkty nabiałowe, takie jak jaja, masło i sery, są szczególnie bogate w ten związek. Dlatego też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zalecana jest redukcja tego rodzaju produktów w diecie.
Cholesterol krąży w układzie krążenia przy pomocy lipoprotein, które pełnią funkcję przenośników. Lipoproteiny występują w dwóch postaciach. Pierwsze z nich charakteryzują się niskim poziomem gęstości i stanowią część cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” cholesterolu. Z kolei większa gęstość lipoprotein, oznaczanych jako HDL, stanowi korzystny dla organizmu składnik i z tego powodu jest cholesterolem dobrym. Z punktu widzenia zdrowego organizmu najważniejszą kwestią jest utrzymanie równowagi pomiędzy obiema odmianami cholesterolu.
Dlaczego ta równowaga jest istotna dla zdrowia? Lipoproteiny LDL są odpowiedzialne za transport cholesterolu z wątroby do komórek. Zbyt wysoki poziom powoduje odkładanie się niepotrzebnego cholesterolu w ścianach tętnic, powodując powstanie blaszki miażdżycowej. Wspomniana blaszka powoduje z kolei zmniejszanie się zwężanie światła naczyń tętniczych, a tym samym prowadzić do wystąpienia miażdżycy. Frakcja HDL jest natomiast pożyteczna, eliminuje nadmiar cholesterolu z komórek, co prowadzi do zmniejszenia ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych.
Najlepszym rozwiązaniem osób troszczących się o dobry poziom cholesterolu w organizmie jest oczywiście wybór odpowiedniej diety. W tym konkretnym wypadku dieta typu śródziemnomorskiego, bogata w ryby, oliwę, warzywa i owoce, to najłatwiejszy sposób na poprawę niekorzystnego dla zdrowia zjawiska. Jeśli jednak sama zmiana diety nie wystarczy do redukcji poziomu cholesterolu we krwi, należy skorzystać z pomocy farmakologicznej. Cholesterol może być bowiem naprawdę niebezpieczny dla zdrowia.