Okres wiosenno-letni to czas grillowania. Jak sprawić, by dania przyrządzane w ten sposób były mniej kaloryczne? Odpowiedzi są w gruncie rzeczy bardzo proste. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem z grilla.

Data dodania: 2015-07-01

Wyświetleń: 770

Przedrukowań: 2

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dietetyczny grill dla zdrowia

Potrawy przyrządzane na rozżarzonych węglach są w naszym kraju bardzo popularne, kochają je niemal wszyscy. Niestety, choć grillujemy w tak wielkim gronie, większość z nas nie przywiązuje wagi do tego, by jedzenie przygotowane w ten sposób było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Można temu jednak w bardzo prosty sposób zaradzić, wystarczy odrobina zastanowienia się nad tym, co i jak położymy na ruszcie.

Grill wywołuje skojarzenia przede wszystkim z mięsem. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie przyjęcia w ogrodzie bez kawałka pieczonego mięsa mogą jednak obniżyć kaloryczność takiej przyjemności. Wieprzowina kładziona na grilla może być mniej tłusta jeśli tylko zrezygnujemy z tradycyjnej karkówki na korzyść dużo mniej tłustego schabu. W sprzedaży są również kiełbaski o obniżonej zawartości tłuszczu. Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie użycie mięsa drobiowego, znacznie bardziej chudego. Pamiętać przy tym należy, że mięso tego rodzaju piecze się znacznie szybciej, dobrą praktyką jest również wcześniejsze namoczenie go w marynacie. Z punktu widzenia najlepszego połączenia smacznego i zdrowego mięsnego posiłku z grilla, najlepszym wyborem będzie natomiast przyrządzenie ryby. Podobnie jak w przypadku mięsa drobiowego, dobrze jest uprzednio mięso zamarynować, co najmniej na kilka godzin przed pieczeniem.

Redukowanie nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach grilla będzie znacznie łatwiejsze również dzięki szerokiemu zastosowaniu warzyw. Klasycznie złożony szaszłyk zawierający mięso można z powodzeniem zastąpić w całości warzywnym. W ten naprawdę prosty sposób otrzymamy nie tylko znacznie zdrowsze i mniej tłuste potrawy, ale także ucieszymy oczy kolorami lata.

Grill to nie tylko potrawy, które przyrządzamy na ruszcie. Należy również zadbać o to, co towarzyszy jedzeniu. Wszelkiego rodzaju sałatki będą doskonałym uzupełnieniem posiłku. Dzięki nim dostarczymy organizmowi wielu cennych minerałów, a przy okazji zjemy mniej tłustych potraw. Korzyść po raz kolejny będzie w gruncie rzeczy podwójna.

Zdrowe i dietetyczne grillowanie jest więc nie tylko możliwe, ale również niezwykle proste. Warto odrzucić rutynowe potrawy i spróbować stworzyć coś jedynego w swoim rodzaju. Na pewno będzie wszystko z korzyścią dla zdrowia.  

Licencja: Creative Commons
0 Ocena