0
głosów
- +

Dojrzewanie wina

Autor:

Aktualizacja: 05.06.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 867 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Dojrzewanie wina

Mówi się, że wino im starsze tym lepsze, jednak to nie do końca prawda. Okres leżakowania to, w większości przypadków kwestia indywidualna danego rodzaju i szczepu. Jedne potrzebują więcej czasu, inne nieco mniej. Różnice wahają się od trzech miesięcy do nawet kilku lat.


Istotne dla dojrzewania trunku jest także zawartość alkoholu, temperatura pomieszczenia, w którym się znajduje oraz wilgotność i stopień zetknięcia się z powietrzem. Wpływ na późniejszy smak i aromat ma również to, z czego został wykonany korek, a nawet kolor butelki.

 

 Zastanawialiście sie kiedyś, dlaczego butelki z winem mają różną barwę. Sklepy z winami oferują ich całą masę i nierzadko ustawione są wg rodzaju, a zatem także kolorem. Wszystko to zależy od ilości światła docierającego podczas dojrzewania. Jedne gatunki potrzebują go niewiele, z kolei dla innych promieniowanie słoneczne może okazać się wręcz szkodliwe. Przykładem są wina czerwone, których butelki zwykle są ciemne - brązowe lub zielone. Oznacza to, że światło negatywnie wpływa na ich właściwości. Z kolei wina białe i musujące mają trochę delikatniejsze szkło. Zwykle to jasny odcień zieleni lub przeźroczysta butelka. W ten sposób dociera więcej światła, jednak pamiętajmy, że wina potrzebują go bardzo niewiele. Zazwyczaj przechowuje się je w ciemnych, a do tego chłodnych piwnicach. To daje im najlepsze warunki do rozwoju.

 

Pamiętajmy, że wina zawsze muszą być szczelnie zamknięte. Raz otwarty alkohol powinien zostać od razu wypity. Zostawienie otwartej butelki powoduje utlenianie i nie chroni już zawartości przed szkodliwymi substancjami. Lekkie trunki, których zawartość alkoholu jest niewielka potrzebują krótszego okresu dojrzewania. Długie leżakowanie niekorzystnie wpływa na wino, które zmienia swój smak i aromat.

 

Podczas dojrzewania wina ulegają licznym przemianom. Poza paroma wyjątkami dla większości trunków proces ten jest niezbędny. Fermentacja i dojrzewanie alkoholu zazwyczaj zachodzi w specjalnych beczkach. Zdarza się także, że producenci decydują się na wykorzystanie kadzi nierdzewnych przeznaczonych do wina. Znawcy wina są jednak przeciwni tej nowoczesnej metodzie. Choć łatwiejsza i tańsza wpływa na zmianę zapachu. Producenci z kolei coraz rzadziej sięgają po beczki, gdyż można ich użyć maksymalnie parę razy. Później należy je zutylizować. Zatem widać wyraźnie, że sposób drugi jest dużo bardziej ekonomiczny. Istnieją winiarze, którzy sprzeciwiają się praktykowaniu kadzi. Przykładem mogą być wina z Włoch, które do dziś dojrzewają w ciemnych i chłodnych piwnicach, w drewnianych beczkach.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij