Tarta to niezwykle popularny wypiek, który składa się z... no właśnie, z czego? Podstawą każdej tarty jest kruche ciasto, które może być wypełnione dosłownie wszystkim. Ilu kucharzy, tyle wyobrażeń o tarcie. Brakuje Ci inspiracji? Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów.

Data dodania: 2015-07-10

Wyświetleń: 1006

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

TARTA - CO TO TAKIEGO?

Tarta to specjał, który przywędrował z Francji. Do jej przyrządzenia potrzebna jest specjalna niska foremka, którą wykładamy kruchym ciastem. Środek najczęściej wypełnia się owocami, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby z pomocą warzyw i mięsa przygotować tartę na słono.

Z TRUSKAWKAMI

Tartę pokochają wszyscy miłośnicy klasycznych słodkich deserów. Na jej przygotowanie nie potrzeba zbyt dużo czasu, a efekt, jaki można osiągnąć podając tartę na stół, zazwyczaj jest ujmowany w dwóch słowach - palce lizać!
Tarta z truskawkami może być podawana z kremem mascaprone i z syropem malinowym. W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Potrzebujemy do tego 200 g mąki, trzy łyżki cukru pudru, 100 g masła i jedno jajko. Do przygotowania kremu mascaprone potrzebne będzie 0,5 kg sera mascaprone, łyżka ekstraktu z wanilii, 5 łyżek cukru i pół szklanki śmietany 30%. Syrop przygotowujemy z 5 łyżek konfitury malinowej i 4 łyżek soku z cytryny.

Z RABARBAREM

Inną wersją tego klasycznego deseru są tartaletki z rabarbarem. W tym przypadku ciasto należy przygotować z 250g mąki pszennej, 2 łyżek cukru, szczypty soli, 150 g zimnego masła i z 6 łyżek zimnej wody. Aby przygotować nadzienie, będziemy potrzebować 1 kg rabarbaru, 200g cukru, jedną pomarańczę, 4-5 łyżek dżemu pomarańczowego, cukier waniliowy i cynamon.

ZE SZPINAKIEM

Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na szybki, sycący obiad dla całej rodziny. W tym przypadku, przygotowując kruche ciasto, należy pamiętać o odpowiednich przyprawach. Do masy dodajemy sól, odrobinę pieprzu ziołowego i paprykę (słodką lub ostrą). Nadzienie należy przygotować z gotowanego szpinaku i z zeszklonej na maśle siekanej cebuli. Potrzebny będzie także ser feta.

Smacznego!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena