Miętowe mojito
Do przygotowania dwóch drinków potrzebujesz:
- limonki,
- 3 łyżek cukru trzcinowego,
- 80 ml białego rumu,
- garstki listów świeżej mięty,
- kruszonego lody,
- gazowanej wody mineralnej.
Limonkę pokrój na ósemki, włóż je do szklanki. Następnie zalej je 40 ml białego rumu, wsyp 3 łyżki trzcinowego cukru i wymieszaj całość. Przygotuj w kruszarce lód. Dopełnij szklankę lodem i wodą gazowaną. Dołóż garstkę listków świeżej mięty. Możesz ozdobić szklankę plasterkiem świeżej limonki.
Owocowa mangopiroska
Do przygotowania dwóch drinków potrzebujesz:
- 80 ml wódki o smaku mango lub cytrusowym,
- mango pokrojone w kawałki,
- 4-6 łyżek brązowego cukru,
- kruszony lód.
Owoce mango rozgnieć w szklankach z cukrem. Przygotuj w kruszarce lód. Dopełnij szklanki pokruszonym lodem, dodaj do każdej 40 ml smakowej wódki i wymieszaj. Drinki możesz dodatkowo udekorować kawałkami owocu mango.
Malinowe mojito bez alkoholu
Do przygotowania dwóch drinków potrzebujesz:
- 4 łyżek malin (możesz użyć także mrożonych),
- kilka liści mięty,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- kilka kropli malinowego syropu,
- 40 ml soku z limonki,
- lemoniada lub cytrynowy napój gazowany jako dopełnienie,
- kruszony lód.
Jeśli używasz malin mrożonych wpierw je rozmroź. Ugnieć je w szklance z cukrem, dodaj liście mięty i je również delikatnie ugnieć. Całość przełóż do szklanek. Przygotuj w kruszarce lód, dopełnij nim szklanki, wlej syrop, sok z limonki i delikatnie wymieszaj. Wszystko dopełnij lemoniadą lub napojem gazowanym. Jeśli jest jeszcze miejsce na lód w szklance, uzupełnij go. Udekoruj dowolnie szklankę i ciesz się z prawdziwie orzeźwiającego drinka.
Jak samodzielnie przygotować syrop cukrowy? Rozpuść cukier w wodzie w proporcji: 1 kg cukru na 0,5 litra wody.