Sezon grillowy już w pełni. Na polskich talerzach goszczą przede wszystkim kiełbasy, steki i karczki. Podpowiadamy, w jaki sposób grillować, aby przygotowane potrawy były smaczne a także zdrowsze.

Data dodania: 2015-05-10

Wyświetleń: 1392

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Mięso

Parafrazując klasyka: Nie taka kiełbasa straszna jak ją podają, jednak warto sprawdzić jej skład i zawartość mięsa przed kupnem, aby uniknąć problemów ze zdrowiem. Przede wszystkim powinniśmy unikać mięs z zawartością azotanu sodu, który jest związkiem bardzo szkodliwym. Kiełbasa drobiowa stanowi smaczny zamiennik śląskiej, gdyż ma o wiele mniej tłuszczu.

Aby dobrze przyrządzić kiełbaski, należy pamiętać, że muszą być one nacięte. Wówczas staną się bardziej soczyste i nie pękną. Wypłynie z nich również nadmiar tłuszczu. Nieco lżejszą opcją, którą można wykorzystać zamiast tej niepodważalnej królowej grilla są kabanosy i parówki dobrej, jakości, które również z powodzeniem można wrzucić na ruszt.

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że najzdrowsze mięso do grillowania to drób, cielęcina oraz chude kawałki wołowiny. Mięsa nie powinno się smarować tłuszczem. Można je ewentualni skropić lub posmarować marynatą. Jako podstawę do marynaty używamy octu winnego, czerwonego wina lub odrobinę klarowanego masła. Steków, karczków oraz filetów nie pieczemy na otwartym płomieniu, gdyż tracą one wówczas wartości odżywcze.

Ważnym aspektem jest również zważanie na to, aby nie grillować mięsa zbyt długo. Wysuszone jest bardzo ciężkostrawne i bezwartościowe. Spalona powłoka przypalonych dań gromadzi w sobie substancje rakotwórcze. Granicą pieczenia powinna oscylować w granicach 10-15 minut w zależności od temperatury grilla. Z drugiej strony należy także zwracać uwagę na to, aby nie spożywać mięsa niedopieczonego lub półsurowego, gdyż może to prowadzić do zatrucia.

Aby nasze steki i filety były soczyste i smaczne muszą one mieć temperaturę pokojowa przed włożeniem na ruszt – nie zaleca się pieczenia mięsa mrożonego.

Co grillujemy oprócz mięsa?

Oczywiście warzywa. Do grillowania najlepiej nadaje się cukinia, bakłażan, kukurydza, papryka, cebula i pieczarki. Zaletą warzyw jest niska zawartość kalorii. Nie zaleca się jednak przyrządzania w ten sposób ziemniaków. Zawierają, bowiem pod wpływem obróbki na ruszcie wydzielają dużą ilość toksycznego akrylamidu. Aby  warzywa zachowały smak i nie traciły swoich wartości, lepiej je upiec bez obierania  ze skórek. Smaczną propozycją są też grillowane owoce, takie jak gruszki, jabłka, ananasy lub banany. Stanowią znakomity dodatek do mięs a również są atrakcyjnym przysmakiem dla dzieci.

Ciekawą opcją na grilla są także ryby – łosoś, dorsz lub pstrąg – będą świetnie smakować po pokropieniu sokiem z cytryny w duecie z sałatką z rukoli.

Jeśli marzy nam się francuska uczta, na grilla możemy położyć na kilka chwil ser camembert, który doskonale pasuje do konfitury z żurawiny i ananasa.

Mamy nadzieje, że przedstawione propozycje zainspirują Was do grillowego weekendu w innej niż dotychczas odsłonie. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena