Woda życia
Nazwa szkockiego trunku pochodzi od łacińskiego określenia "aqua vitae", które oznacza "wodę życia". Dlaczego więc whisky? "Aqua vitae"w języku szkocko-gaelickim brzmi ‘uisge beath’, co przez Szkotów wymawiane jest, jako "uisghi". To właśnie szkocka wymowa uczyniła z "wody życia" whisky.
Trunek przemytników i przestępców
Na przełomie XVII i XVIII wieku parlament brytyjski chcąc nie chcąc przyczynił się do wzrostu popularności whisky. W jaki sposób? Opodatkowano jej wytwarzanie. Oczywiście legalna produkcja znacznie spadła, jednak, jak powszechnie wiadomo, to co zakazane smakuje najbardziej. Powstały liczne niewielkie zakłady, głęboko zakamuflowane, w których z pokolenia na pokolenie przekazywano cenne receptury. Whisky zeszła więc do podziemia, co tylko wyszło jej na dobre.
Mszyce w służbie whisky
Na międzynarodową karierę szkockiego trunku ogromny wpływ miała zaraza, która spustoszyła francuskie winnice w latach 80. XIX wieku. Filoksera winiec, mszyca uznawana za największe zagrożenie winnic, była nie do opanowania. Francuskie winnice padały, jedna za drugą, co przełożyło się na drastyczny spadek produkcji koniaku. W tym momencie na międzynarodową arenę wkroczyła szkocka whisky, zastępując ukochany trunek elit.
Whisky na Antarktydzie
W 2010 roku grupa naukowców z Nowej Zelandii wydobyła z lodowca na Antarktydzie około 100-letnie whisky i brandy, które pozostawił tam znany polarnik Ernest Shackleton na początku XX wieku. Co prawda butelki z alkoholem zauważono znacznie wcześniej, jednak całe przedsięwzięcie wymagało wiele zachodu - naukowcy musieli bowiem przewiercić się przez grubą warstwę lodu. Dzięki temu stało się możliwe odtworzenie składu (a pośrednio – i receptury) stuletniego trunku.
Whisky w kosmosie
W 2011 roku rakieta Sojuz z próbkami whisky ze szkockiej gorzelni Ardbeg została wysłana na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Niecodzienny eksperyment przeprowadzany ponad 300 km nad ziemią miał na celu zbadanie, jak whisky dojrzewać będzie w stanie nieważkości. Czy to bardziej badania naukowe czy promocja marki... trudno ocenić. Niemniej jednak sam pomysł jest bardzo ciekawy.
Whisky bez procentów?
Bezalkoholowa Arkay Whisky to czysty marketing. Na nic zdadzą się tłumaczenia producenta bezalkoholowego napoju o smaku whisky, sprzedawanego w puszkach i butelkach, że to napój skierowany do osób, które z przyczyn zdrowotnych, religijnych lub osobistych nie mogą spożywać alkoholu, ale nie chciałyby rezygnować ze smaku whiskey. Whisky to marka sama w sobie. A bezalkoholowa whisky bazuje na jej popularności.
Dzięki bogatej, często burzliwej historii, popularności wśród twórców i artystów oraz olbrzymiemu wyborowi ciekawostki o whisky to temat na wiele ciekawych wieczorów.