Zawsze kiedy masz ochotę na małą czarną możesz wsypać do filiżanki dwie łyżeczki zmielonej kawy, zalać ją wrzątkiem i gotowe. Możesz też przygotować sobie niezwykłą, aromatyczną i pełną smaku kawę pozbawioną zbędnych fusów.  Zastanawiasz się jak? Przy pomocy bardzo modnych ostatnio kawiarek.

Data dodania: 2015-02-20

Wyświetleń: 1308

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Aromatyczna kawa? Tylko z kawiarki

Dzisiejsze kawiarki przystosowane są także do nowoczesnych kuchni indukcyjnych, tak więc przeszkodą nie już obecnie nawet to, że nie posiadasz tradycyjnego palnika gazowego.

Któż nie lubi zapachu świeżo mielonej kawy o poranku? Jak wynika z badań aż 80% Polaków pije kawę niemalże codziennie. Najbardziej cenionym typem tego napoju jest ta zaparzana w ekspresie, jednak ta metoda wymaga posiadania zwykle drogiego sprzętu (ceny dobrych ekspresów ciśnieniowych przeznaczonych do użytku domowego wahają się w granicach od 600 zł do nawet 5000 zł!) Idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie chcą wydawać wielkich pieniędzy, a chcą mieć dobrze zaparzoną kawę jest kawiarka na indukcję. To nowoczesna i niezwykle wygodna forma pozwalająca na parzenie aromatycznej kawy bez użycia drogiego sprzętu.  
Podobnie jak typowe zaparzarki stawiane na tradycyjne palniki gazowe, także i kawiarki na indukcje są równie eleganckie co wygodne w użytkowaniu i myciu. Modele przystosowane do kuchni indukcyjnych są także dostępne w wielu wariantach kolorystycznych. Co ważne w tego typu sprzęcie, uchwyty dostosowane są w pełni do kuchenek indukcyjnych właśnie. Nie ma więc obaw przed poparzeniem.


Podobnie jak tradycyjne kawiarki na gaz, także i te przystosowane do indukcji nie są aż tak drogie jak ekspresy ciśnieniowe. Ceny zaparzarek wahają się w granicach 100 - 200 zł.


Dodatkową przewagą kawiarek na idnukcję jest stosunkowo niski koszt użycia. Co istotne, małe rozmiary urządzenia pozwalają na to żeby kawiarki przechowywać w szafce lub na kuchennym blacie. Nie wymagają też (w przeciwieństwie do ekspresów) dodatkowych kapsułek, czy saszetek.


Według badań przeprowadzonych przez Euromonitor International, w Polsce wypija się tyle samo herbaty co i kawy. Statystyczny Polak zużywa średnio 3 kilogramy kawy rocznie, co w przeliczeniu na filiżanki daje więcej niż jedną wypitą filiżankę dziennie. Inne badania wykazują, że aż 75% Polaków pije kawę regularnie. Zazwyczaj sięgamy po małą czarną w domu lub podczas spotkania w kawiarni. Łyk czarnego (lub zabielonego) napoju to również znakomity pretekst do zrobienia sobie krótkiej przerwy w pracy. Jak wynika z badań, picie kawy zaliczana jest też przez Polaków do znakomitych sposobów na regenerację siły i/lub relaks.


Co zaskakujące, najchętniej sięgamy po kawę nie rano, a w czasie między pracą a powrotem do domu, tak by po obowiązkach służbowych móc się wyciszyć i zregenerować siły do zadań domowych. Co ciekawe, jedynie co dziesiąty z nas sięga po kubek kawy tylko po to żeby się obudzić. Prawie co piąty Polak ceni najbardziej w napoju jego walory smakowe. Dlatego też bardziej od kawy rozpuszczalnej wolimy tą paloną. Czynnikiem decydującym jest właśnie smak i jakość kawy mielonej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena