Prawdziwym sercem każdej pizzerii jest z pewnością piec. To właśnie w nim przygotowywana jest znana na całym świecie potrawa. Unikalna receptura oraz dobrej jakości urządzenie do wypieku to klucz do sukcesu. Przed dokonaniem wyboru warto jednak poznać szczegóły dotyczące dostępnych na rynku pieców do pizzy.

Data dodania: 2014-12-31

Wyświetleń: 1762

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zanim wybierzesz piec do pizzy...

Piece elektryczne


Naszą „wędrówkę” rozpoczynamy od pieców elektrycznych. Są one przeznaczone zarówno do dużych lokali jak i mniejszych pizzerii. Na wyposażeniu takiego urządzenia znajduje się najczęściej sterowanie ręczne lub termostat o zakresie działania do 350 stopni. Dół pieca wykonany jest przeważnie z dzielonej płyty „szamotowej”. Stal nierdzewna to materiał, z którego wykonane są obudowy oraz wnętrze komór. Każda komora robocza posiada niezależne oświetlenie. Drzwi komory wyposażone są w szybę. Jak łatwo się domyślić służy ona do kontroli stopnia zaawansowania pieczenia.

Wśród pieców elektrycznych wyróżnić możemy modele posiadające jedną lub dwie komory. Co ciekawe zróżnicowanie występuje także jeśli chodzi o wielkość komór. Poza standardowymi modelami, produkowane są także piece wyposażone w komorę rozrostową.

Piece konwekcyjne


Drugą grupą, którą warto omówić, są konwekcyjne piece do pizzy. Tak naprawdę powinna to być podkategoria urządzeń elektrycznych. Tego typu urządzenia wykonywane są w całości ze stali nierdzewnej. Piece te posiadają specjalny przenośnik taśmowy. Prędkość przesuwania podajnika taśmowego reguluje czas opiekania. Urządzenia te posiadają płynną regulację temperatury do 360 stopni. Co ciekawe urządzenia konwekcyjne mogą być wyposażone w specjalny panel sterujący, który umożliwia m. in. uruchomienie ekonomicznego trybu pracy, zaprogramowanie czasu wyłączenia lub ustawienie określonego trybu pracy.

Piece konwekcyjne mają bardzo zróżnicowaną wielkość. Najbardziej zaawansowane modele dają możliwość jednoczesnego pieczenia nawet 12 potraw. Najczęściej jednak możemy spotkać klasyczne piece dwukomorowe. Co istotne, każda komora posiada niezależne grzałki oraz system regulacji termostatu.

Piece na drewno


W ostatnim czasie dużą popularność zyskały sobie piece do pizzy opalane drewnem. Urządzenia te idealnie nadają się do wypieku oryginalnej pizzy. Warto także podkreślić duże możliwości dostosowania takiego urządzenia do wystroju wnętrza. Dzięki temu pizzeria nabiera przytulnego, niemalże domowego charakteru.
Dużym atutem tych pieców do pizzy jest łatwość w obsłudze. Do tego warto dodać, że urządzenia te są ekonomiczne oraz ekologiczne. Koszty eksploatacji pieca na drewno wskazują, że całkowity zwrot z inwestycji powinniśmy uzyskać już po 6-7 miesiącach użytkowania.

Piece do pizzy opalane drewnem świetnie sprawdzą się także do przyrządzania wyśmienitych mięs. Opalanie drewnem (najczęściej dąb i grab) z domieszką np. jałowca sprawi, że pizza zyska niepowtarzalny aromat. A to znacznie podniesie jej walory smakowe.

Piece gazowe


Niejako na deser pozostał nam gazowy piec do pizzy. Tego typu urządzenia najlepiej sprawdzają się w dużych pizzeriach. Szczególnie polecane są dla miejsc, które specjalizują się w sprzedaży „na miejscu” oraz „na wynos”. Piece gazowe są także stosowane w zakładach produkujących pizze mrożone.

Wnętrze komory grzewczej urządzenia wykonywane jest z szamotu. Do produkcji obudowy używana jest stal nierdzewna oraz emaliowana. Każda komora posiada niezależne sterowanie elementów grzewczych. Do tego należy dodać także możliwość pracy w trybie EKO, a także programator czasowy. Każda komora posiada podświetlenie oraz szybę, która pozwala kontrolować stopień zaawansowania wypieku.

Niewątpliwie ten krótki przegląd pieców do pizzy dostępnych na rynku ułatwi zadanie przyszłym właścicielom pizzerii. I pozwoli tworzyć receptury, które będą zachwycać gości odwiedzających lokal.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena