ZA
Otręby to bogate źródło błonnika, który gwarantuje prawidłowe działanie jelit, wspomagając proces trawienny i przyspieszając metabolizm. Często określa się je mianem miotły, która wymiata z przewodu pokarmowego zalegające w nim resztki. Poza tym otręby sprzyjają smukłej sylwetce z uwagi na swoje właściwości pęczniejące. Po zjedzeniu otrąb szybko czujemy sytość, co pozwala ograniczyć spożywanie nadmiernych ilości jedzenia.
Z powyższych względów otręby chętnie wybierają osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie. Otręby mają także swoje znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie.
Na rynku dostępne są różne rodzaje otrąb, najpopularniejsze to pszenne, żytnie, orkiszowe, żytnie, ale pojawiają się także ryżowe, gryczane i inne. Można je stosować wymiennie lub zmieszać ze sobą, uzyskując wartościowy element naszej codziennej diety.
Możliwość wykorzystania otrąb jest szeroka i daleko wykracza poza wzbogacanie jogurtu. Można je dodać do ciast, omletów, naleśników, wykorzystać jako panierkę do mięsa, dodać do warzywnego pasztetu.
PRZECIW
Otręby nie są jednak składnikiem spożywczym, który może jeść każdy i bez ograniczeń. Spożywane w nadmiarze (ponad 3 łyżeczki dziennie) mogą skutkować zaparciami oraz podrażnionymi jelitami. Dlatego warto wprowadzać je do diety stopniowo, a najlepiej skonsultować się uprzednio ze specjalistą dietetykiem. Istnieją bowiem medyczne przeciwwskazania do spożywania otrąb, są wśród nich m.in. stany zapalne jelit, żołądka, choroba wrzodowa, anemia i wiele innych.
Trzeba mieć również na uwadze, że otręby zawierają składnik powodujący ograniczenie wchłaniania składników mineralnych, m.in. żelaza i wapnia. Jeśli więc regularnie spożywamy otręby, musimy pamiętać o konieczności zwiększenia spożycia potraw zawierających te pierwiastki. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do szkodliwych dla zdrowia niedoborów.
PODSUMOWANIE
Podsumowując – otręby mają wiele walorów, dla których warto stosować je w swojej diecie. Jednak w przypadku wielu schorzeń konieczna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem; również zdrowe osoby powinny spożywać otręby z rozwagą, aby zamiast sobie pomóc – nie zaszkodzić .
Błonnik i inne składniki odżywcze zawarte w otrębach, znajdują się także w innych produktach, nie jest więc tak, że aby uzupełnić jakieś niedobory, jesteśmy skazani na otręby. Jest to tylko jedna z dostępnych opcji, którą warto wziąć pod uwagę.