Wszystkie komórki naszego ciała potrzebują glukozy by następnie móc ją zamienić w energię. Staje się to niemożliwe gdy brakuje nam hormonu produkowanego przez trzustkę – insuliny.
Bez niej komórki nie otwierają się, nie przyjmują glukozy, a w konsekwencji zaczynają głodować. Nasze ciało uruchamia wówczas mechanizm obronny, np. zwiększa się nam apetyt.
Mimo, że jemy bardzo dużo, komórki wciąż głodują, a my chudniemy, ponieważ nasz organizm zużywa zapasy tłuszczu. Dodatkowo nadmiar niezużytej glukozy organizm będzie musiał wydalić wraz z moczem i to jak najszybciej, dlatego też będziemy dużo pić i często korzystać z toalety.
Typy cukrzycy
Wyróżnimy dwa typy cukrzycy:
- II insulinoniezależny
- I insulinozależny
Cukrzyca typu II jest najczęściej występującą postacią, cierpi na nią około, aż około 85 % chorych. Początkowo może nie wywoływać wyraźnych objawów, a chory może zauważyć, że dzieje się coś nietypowego dopiero po kilku latach.
Do głównych jej objawów zaliczamy:
- Poczucie pragnienia i wzmożone oddawanie moczu,
- Spadek wagi, mimo apetytu,
- Pogorszenie ostrości widzenia,
- Rozdrażnienie i niechęć,
- Problemy z gojeniem się ran,
- Częstsze powstawanie siników,
- Poczucie zmęczenia oraz ciągła senność,
- Suchość oraz świąd,
Cukrzyca typu II wstępuje zdecydowanie rzadziej, a do jej charakterystycznych objawów należą:
- Znacznie wzmożone pragnienie oraz oddawanie moczu,
- Duży apetyt i nagła utrata wagi,
- Rozmazany lub rozdwajający się obraz,
- Osłabienie organizmu oraz częste poczucie zmęczenia i senności.
Jeśli ktoś z naszej bliskiej rodziny choruje na cukrzycę, a my zaobserwujemy u siebie wyżej wymienione objawy powinniśmy skontaktować się z lekarzem. Cukrzyca nie jest chorobą, którą możemy wyleczyć, ale z pewnością możemy nad nią panować, o ile stosujemy się do zaleceń.
Oto kilka zasad żywieniowych, do których powinni stosować się wszyscy chorzy na cukrzycę:
- Dobieranie odpowiednich posiłków,
- Unikanie potraw wysokotłuszczowych oraz cukrów prostych,
- Spożywanie od 5 do 7 lekkich posiłków.
- Całkowite wyeliminowanie z diety produktów wysokoprzetworzonych, a także ubogoresztkowych.