Stacje uzdatniania wody poza nielicznymi wyjątkami nie mogą i nie powinny przeprowadzać procesów biologicznego oczyszczania wody. Drobnoustroje, jakie znajdują się we wodzie, najczęściej nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, jednak nie zawsze tak bywa.

Data dodania: 2014-09-22

Wyświetleń: 1319

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Podstawowe oczyszczanie

Woda w punktach poboru jest stale kontrolowana pod kątem zanieczyszczeń bakteryjnych lub wirusowych i grzybiczych. Jakość wód jest monitorowana przez zespół niezależnych laboratoriów i dopóki nie pojawi się podejrzenie wystąpienia poważnego zagrożenia, wody nie oczyszcza się biologicznie w żaden szczególny sposób. Standardowy ciąg technologiczny uzdatniania wody wodociągowej wystarcza, aby zabić większość mikroorganizmów, ponieważ stosowane jest albo chlorowanie, albo ozonowanie wody. Procesy te, jakkolwiek skuteczne, nie zabijają nigdy 100% drobnoustrojów i należy je raczej traktować jako elementy procesu standaryzacji jakości: dzięki nim możliwe jest utrzymanie zanieczyszczeń biologicznych na stałym, relatywnie niskim poziomie.

Są jednak takie sytuacje, w których standardowa procedura nie wystarcza. Stosowanie pojedynczej metody usuwania zanieczyszczeń biologicznych, choćby nawet najskuteczniejszej, nie jest sposobem na całkowitą ich eliminację. Powodem może być różna tolerancja poszczególnych drobnoustrojów na dane środki chemiczne lub fizyczne. Tam, gdzie zachodzi konieczność dodatkowego oczyszczania wody, należy zastosować bardziej skomplikowane metody.

Dezynfekcja wody

Dezynfekcja wody jest konieczna w przypadku niektórych ujęć przydomowych, a także w miejscach, gdzie czystość biologiczna ma szczególne znaczenie, na przykład w zakładach spożywczych. Najczęściej taka dezynfekcja wody odbywa się poprzez naświetlanie promieniowaniem ultrafioletowym.

Trudność w dezynfekcji tą metodą polega na tym, że może być ona stosowana tylko w ściśle kontrolowanych warunkach. Po pierwsze, promieniowanie UV jest szkodliwe również dla ludzi, dlatego urządzenia dezynfekcyjne muszą zapewniać odpowiedni poziom bezpieczeństwa także osobom je obsługującym. Co więcej, woda jest idealnym filtrem UV, co oznacza, że promieniowanie to działa tylko w powierzchniowych warstwach, stąd też nie można naświetlać lampami dowolnie wysokiego słupa wody. To może ograniczać wydajność urządzeń dezynfekujących.

Przy wyborze lampy ważna jest także naturalna mętność wody – im wyższa, tym silniejszego promieniowania trzeba użyć. Większość urządzeń dezynfekujących pracuje z wydajnością do około 20 metrów sześciennych na godzinę, ale dostępne są także małe urządzenia oczyszczające o wydajności rzędu 100 litrów na godzinę. Dobiera się je w zależności od kilku parametrów wody i zamierzonego efektu.

Czy mamy bać się wody?

Zanieczyszczenia biologiczne we wodzie nie są niczym nadzwyczajnym, jednak dzięki standardowym procesom oczyszczania są one utrzymywane na niskim, dosyć całym poziomie, na którym zawartość mikroorganizmów i substancji przez nie produkowanych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Urządzenia dezynfekujące wodę są przeznaczone przede wszystkim do zastosowań laboratoryjnych i przemysłowych, gdzie dodatek niedużej nawet ilości mikroorganizmów mógłby wpłynąć na wydajność ciągów technologicznych. Dlatego też nie ma potrzeby instalowania urządzeń dezynfekcyjnych w domach, ani nawet szpitalach, ale inwestycja taka jest czasem niezbędna przy liniach produkcyjnych oraz w laboratoriach różnego typu, ale również wtedy należy przeanalizować możliwość stosowania innych technik usuwania zanieczyszczeń biologicznych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena