O filtracji słów kilka
Filtracja to nazwa bardzo ogólna, która tak naprawdę obejmuje kilka różnych procesów. Zasadniczo jednak zawsze chodzi o to samo: o usunięcie cząstek stałych zawieszonych we wodzie. Mogą to być drobinki mułu, wtręty mineralne, części roślin i wiele, wiele innych. Filtry wody działają na zasadzie sita – cząstki większe niż otwory siatki nie przedostają się za filtr. Z technicznego punktu widzenia wszystko jest jednak zdecydowanie bardziej skomplikowane, ponieważ filtry, poza tym, że przeznaczone są do usuwania zanieczyszczeń różnej wielkości, muszą jeszcze spełniać określone wymogi techniczne.
Filtracja jest procesem przygotowawczym i najczęściej sama w sobie nie zapewnia dostatecznej czystości wody. Szczególnie tam, gdzie ważna jest czystość biologiczna i chemiczna, trzeba poza filtrami zastosować bardziej wyrafinowane metody oczyszczania.
Oczyszczanie biologiczne
Oczyszczanie biologiczne polega na usunięciu z wody nie tylko żywych organizmów, w tym na przykład bakterii, ale także ich form przetrwalnikowych, co jest o tyle trudne, że mogą one często znieść bardzo wysokie temperatury i są odporne na działanie całkiem sporej grupy substancji chemicznych. W ramach oczyszczania biologicznego usuwa się także związki organiczne, które zostały wytworzone przez organizmy żywe, w tym na przykład toksyny bakteryjne i grzybowe, których niekiedy jest we wodzie dosyć dużo.
Oczyszczanie chemiczne
Oczyszczanie chemiczne zawsze jest ukierunkowane na usunięcie z wody określonej grupy związków. I tak na przykład można usunąć związki o charakterze cukrowców, tłuszczów lub białek. Szczególnym rodzajem oczyszczania chemicznego jest demineralizacja. Polega ona na usunięciu cząstek mineralnych, a więc – przynajmniej co do zasady – nierozpuszczalnych, natomiast we wodzie występujących w postaci rozpuszczalnych jonów: anionów lub kationów. Cząstki te, jako posiadające ładunek elektryczny, odpowiadają za zwiększanie przewodnictwa elektrycznego, zatem demineralizacja w bardzo dużym stopniu ogranicza to zjawisko, co jest ważne na przykład w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, gdzie dodatkowo zawartość określonych substancji jest niepożądana.
Woda z zanieczyszczeniami przemysłowymi
Wykorzystanie wody to jedno, ale trzeba pamiętać, że zużytą wodę, która była wykorzystana do niektórych procesów technologicznych, trzeba przynajmniej wstępnie oczyścić przed odprowadzeniem do środowiska. Dotyczy to szczególnie tej wody, która w procesie produkcyjnym określonych produktów została zanieczyszczona chemicznie lub fizycznie (na przykład opiłkami metali lub tłuszczem unoszącym się na powierzchni). We wszystkich tych przypadkach trzeba zastosować określone metody zarówno oczyszczania, jak i kontroli jakości wody ściekowej.
Uzdatnianie wody, zarówno tej niezbędnej do procesów produkcyjnych, jak i tej, która opuszcza zakład jako ściek, ma bardzo duże znaczenie dla konsumentów i środowiska Prawidłowe procedury oczyszczania, właściwie dobrane metody usuwania różnych typów zanieczyszczeń i odpowiednia kontrola jakości są więc dla zakładów niezbędne, ale równie ważne jest wyposażenie w szczególny sprzęt, dzięki któremu oczyszczanie wody będzie przebiegało sprawnie, nie będzie stanowiło olbrzymiego obciążenia budżetu zakładu i zagwarantuje uzyskanie odpowiedniej jakości niezbędnej w procesie produkcyjnym lub technologicznym.