Filtrowanie – zawsze na początku
Wszystko zawsze zaczyna się od filtrowania wody. Zestawy filtrów o różnej grubości zatrzymywanych ziaren stanowią pierwszy stopień oczyszczania. Jest to tak zwane oczyszczanie mechaniczne, które zapobiega dostawaniu się elementów nierozpuszczalnych o dość dużej wielkości do sieci wodociągowej.
Niewiele jest jednak procesów technologicznych, dla których takie oczyszczanie jest wystarczające: woda po oczyszczaniu mechanicznym może być dalej zanieczyszczona chemicznie lub biologicznie, co oczywiście wyklucza jej stosowanie na przykład w przemyśle nowych technologii lub przemyśle farmaceutycznym. Do domowej sieci wodociągowej także odprowadzana jest woda po dodatkowym oczyszczeniu. To, jakie metody oczyszczania będą stosowane w dalszej kolejności, zależy przede wszystkim od przeznaczenia wody. W przypadku wody technologicznej używanej na przykład jako chłodziwo, często wystarczy tylko zgrubne oczyszczanie chemiczne, ale niekiedy konieczna jest pełna demineralizacja, ponieważ poszczególne typy instalacji chłodniczych cechują się różną odpornością na przykład na osadzanie kamienia kotłowego.
Największe wymagania stawia oczywiście przemysł spożywczy i farmaceutyczny wraz z kosmetycznym: tutaj używa się wyłącznie wody w bardzo dużym stopniu oczyszczonej, często poddawanej wielu różnym procesom.
Woda użytkowa i jej oczyszczanie
Oczyszczanie wody użytkowej polegać powinno przede wszystkim na jej zmiękczeniu. W wielu miejscach w Polsce woda jest zdecydowanie zbyt twarda, a to oznacza, że konieczne jest usuwanie z niej rozpuszczonych kationów wapnia czy magnezu, które dostają się do wody w wyniku wypłukiwania z podłoża. Poza tym usuwa się także nadmiar jonów żelaza. To także odbywa się finalnie na filtrach, ale jony muszą najpierw zostać przeprowadzone w formy nierozpuszczalne, stąd odżelazianie jest procesem z pogranicza oczyszczania chemicznego i mechanicznego.
Woda w basenach
Uzdatnianie wody w basenach nie jest absolutnie niczym nowym, natomiast nowoczesne techniki jej oczyszczania sprawiają, że dziś możemy oczyścić wodę w stopniu dawniej nawet niewyobrażalnym. Problem jest o tyle istotny, że w przypadku obiektów ogólnodostępnych, takich jak pływalnie sportowe i rekreacyjne, we wodzie gromadzą się różne zanieczyszczenia. Szczególnie istotne jest, aby woda pozostawała czysta biologicznie: wokół basenów panują idealne warunki dla rozwoju patogenów, istnieje także spore ryzyko, że pewne szkodliwe mikroorganizmy dostaną się do wody choćby ze skóry pływaków. Należy zadbać o to, aby patogeny zostały natychmiast unieszkodliwione, a przy tym by nie wiązało się to z uciążliwościami dla użytkowników pływalni (kto bowiem nie zna choćby gryzącego zapachu chlorowanej wody basenowej, prawda?).
Podsumowanie
Uzdatnianie wody do celów przemysłowych i domowych ma wiele cech wspólnych, ale istnieją także poważne różnice między tymi grupami procesów. Nie można ot tak stosować metod opracowanych dla przemysłu, do oczyszczania wód użytkowych. Trzeba najpierw odpowiednio dobrać urządzenia oczyszczające i przede wszystkim zadecydować, które z procesów są zbędne, a korzystanie z których jest koniecznością. Dopiero wtedy można stworzyć przystosowaną do indywidualnych potrzeb oczyszczalnię lub punkt uzdatniania wody.