Ozon należy do najsilniejszych utleniaczy, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w zabiegach dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji, a także odbarwiania czy usuwania przykrego smaku z niektórych produktów żywnościowych. Aplikowany jest w formie gazowej lub ozonowej wody. Silny utleniacz ma większe zastosowanie w zabiegach dezodoryzacji, gdyż zmienia właściwości najróżniejszych związków organicznych decydujących o przykrych zapachach. Nie maskuje źródła odoru, ale trwale go usuwa.
Dezynfekujące właściwości ozonu zostały rozpoznane w 1886 roku. Kilka lat później w Holandii otworzono pierwszy zakład uzdatniania wody pitnej przy użyciu ozonu. Obecnie metoda wyjaławiania wody pitnej ozonowaniem jest powszechnie stosowana w Europie. Ozon skutecznie niszczy bakterie, grzyby i wirusy, dlatego należy go stosować w zabiegach dezynfekcji.
Ozonowanie pomieszczeń, w których gromadzą sie ludzie, znacznie ogranicza rozprzestrzenianie się chorób. W tym celu należy systematycznie dezynfekować ozonem mieszkania, szkoły, biura, pomieszczenia w placówkach służby zdrowia: szpitale, sale chorych, sale operacyjne, gabinety zabiegowe, co zapobiega infekcjom i zakażeniom.
Zastosowany analogicznie w budnkach inwentarskich nie tylko usuwa przykre zapachy odzwierzęce, ale także zapobiega rozprzestrzenianiu sie chorób zakaźnych zwierząt.
Liczne są możliwości zastosowania ozonu, gdyż zabiegi z jego użyciem są przyjazne środowisku