Lekarze i dietetycy zlecają picie dziennie przynajmniej 2 litrów wody. Najlepiej, jeśli jest to woda źródlana, a nie woda mineralna. Picie zbyt dużej ilości wysoko zmineralizowanej wody może być przyczyną kumulacji niektórych minerałów w wątrobie lub nerkach, a to z kolei sprzyja rozwojowi chorób tych narządów. Dlatego do częstego spożycia najbezpieczniejsze są wody źródlane oraz te o średniej i niskiej mineralizacji, jak naturalna woda źródlana Fitall.
Woda źródlana Fitall zarówno w wersji gazowanej jak i niegazowanej jest uniwersalna i bezpieczna. Wydobywana z terenów Popradzkiego Parku Krajobrazowego charakteryzuje się wyjątkową czystością i zawiera niezbędne dla organizmu składniki mineralne i mikroelementy, które, w łatwo przyswajalnej i zjonizowanej formie, korzystnie wpływają na zdrowie i uzupełniają niedobory składników mineralnych w diecie, zwłaszcza wapnia, magnezu, sodu i potasu. Woda źródlana Fitall ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, utrzymuje w równowadze wszystkie procesy związane z regulacją ciepłoty ciała, ciśnienia i objętości krwi, objętości płynów ustrojowych oraz stężenia różnych związków chemicznych. Woda stanowi także płynne środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Niedobór wody powoduje wysychanie błon śluzowych, które przestają być naturalną barierą dla drobnoustrojów. Przy niedoborze wody mózg jest mniej ukrwiony, zmniejsza się zdolność koncentracji, pojawiają się zaburzenia pamięci, bóle głowy, kłopoty z koncentracją, trawieniem i sercem.
Warto wiedzieć, że kobiety powinny pić więcej wody niż mężczyźni, szczególnie, jeśli stosują dietę odchudzającą czy oczyszczającą. Dotyczy to także osób cierpiących na zaparcia, spożywających zwiększone ilości błonnika, a także kobiet karmiących. Niestety, statystyczny Polak wypija przeciętnie zaledwie 30 litrów wody mineralnej rocznie, natomiast np. Belg - 112, Szwajcar - 88, a Francuz - 82 litry .
Naturalna źródlana woda Fitall zalecana jest nie tylko do codziennego spożycia, ale również do przygotowania posiłków dla dzieci i niemowląt oraz dla osób ograniczających spożycie soli, lub będących na diecie. Stanowi świetną bazę dla napojów zimnych i gorących, można ją stosować również do gotowania.