0 głosów
Pobierz artykul
0 głosów dodatnich
0 głosów ujemnych
535 razy czytane
0 przedrukowany
Creative Commons Licencja

Wielkanoc to najważniejszy dzień w duchowym życiu wszystkich chrześcijan. Najstarsze, przepełnione radością- z okazji Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa święto jest ruchome i przypada na wiosenne miesiące: marzec lub kwiecień. Święta wielkanocne są pełne tradycji religijnych i obyczajowych. Cechą charakterystyczną Wielkanocy są również pyszności na stole.

Być może niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że w koszyczku, który święcimy w Wielką Sobotę obok chleba, jaj i kiełbasy powinny znaleźć się także wypieki. Smakołyki w postaci bab, mazurków i kołaczy do symboli wielkanocnego koszyka dołączyło najpóźniej stanowiąc jednocześnie pyszne zamknięcie listy święconych produktów. Ciasta zgodnie z tradycją powinny być domowej roboty- stanowią tym samym symbol doskonałości i umiejętności.

Historyczna baba

Najbardziej znanym wypiekiem, przygotowywanym niemal w każdej polskiej kuchni przed świętami Wielkiej Nocy jest babka. Jest to również najstarsze ciasto- w tradycji wielkanocnej jest znane od XV wieku a przepis został nam przekazany przez sąsiadów ze Wschodu: Białorusinów i Litwinów. Babka wielkanocna to wypiek, który powstaje z drożdży zmieszanych z ciepłym mlekiem. Do tych składników wystarczy jeszcze dodać tylko cukier, jajka, mąkę i bakalie. Babkę można podawać z polewą czekoladową lub lukrową. Jest wiele rodzajów tego ciasta, jednak do najpopularniejszych należy babka wielkanocna z rodzynkami. Co ciekawe, nazwa tego ciasta wzięła się od kształtu, który przypomina spódnicę rozszerzającą się u dołu.

Kruche ciasto z dowolnymi dodatkami

Mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jego podstawą jest kruchy spód z różnego rodzaju ciast: biszkoptowego, marcepanowego czy makaronikowego. Ciasto powinno być przekładane masą i tutaj następuje dowolność: mogą być to zarówno dżemy, masy czekoladowe, kajmakowe czy na bazie marmolady. Mazurek jest wypiekany w różnych kształtach, najczęściej prostokątnych i owalnych. Ozdabiany jest bakaliami, migdałami i orzechami- ciasto to w swojej tradycji powinno być bardzo słodkie więc im więcej nałożymy dodatków, tym lepiej.  Dodatkowo na wierzchu każdego mazurka powinny się znajdować ozdoby w postaci świątecznych motywów i symboli- najpopularniejsze są napisy „Alleluja”, zajączki i pisanki. Wielkanocna tradycja głosi, że w każdym domu powinno być 12 mazurków o różnych smakach, jednak w dzisiejszych czasach mało kto przestrzega takich zasad.

Słodkie święta

Święta wielkanocne są pełne tradycji, choć niestety z upływem czasu one zanikają. Warto pielęgnować znane nam zwyczaje, a do takich należy chociażby pieczenie ciast. Zarówno babka, jak i mazurek nie są wybitnie trudne: wystarczy mąka, jaja, bakalie i odrobina chęci. Atmosfera świąt wielkanocnych skupia się w końcu wokół rodziny, a z kim jak nie z rodziną najlepiej usiąść przy stole pełnym smakołyków?

Licencja: Creative Commons