0
głosów
- +

Kawa

Autor:

Aktualizacja: 15.01.2014


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 682 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Kawę sporządza się z palonych, a potem mielonych i intantyzowanych ziaren rośliny nazywanej kawowiec. Najczęściej jest to gorący napój.


Kraj jego pochodzenia, to Etiopia, a w Europie ten aromatyczny napój pojawił się około szesnastego wieku. Kawa jest bardzo popularną używką na świecie. Zawiera w sobie kofeinę. Jej działanie jest pobudzające i orzeźwiające. Pomaga w przyśpieszeniu przemiany materii i poprawieniu sprawności myślenia. Ten napój zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu wolnych rodników. Nie powinno się jednak stosować kawy w zbyt dużych ilościach, aby nie zaszkodziła zdrowiu. Na świecie każdego roku zostaje wyprodukowane 6, 7 miliona ton kawy. Nazwa kawa najprawdopodobniej wywodzi się

od arabskiego słowa kahwa. Roślina, z której ziaren przyrządza się aromatyczny napój ma 500 rodzajów i 6000 odmian. Lepszy aromat i głębie smaku mają szczególnie ziarna z roślin, które rosną na terenach wyżej położonych. Im wyższe tereny tym mniejsza kwaskowość w smaku ziaren. Wynika to z wolniejszego wzrostu krzaków rośliny. Najczęściej kawę produkuje się z dwóch najbardziej znanych odmian kawy Arabica i Robusta. Arabika jest najstarszą na świecie odmianą kawy.

Cechuje ją wysoka jakość. Jest uprawiana setki lat. W jej smaku czuje się lekki kwaskowy posmak i tym różni się od drugiej odmiany. Walory Robusty zostały odkryte dopiero w dziewiętnastym wieku. Ma niezwykły smak. Ten rodzaj ma większą odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne niż Arabika co sprawia, że może rosnąć wyżej. Aby kawa była dobra w smaku trzeba zbierać odpowiednio dojrzałe owoce. Jest to bardzo ważne i nadaje temu napojowi odpowiednią jakość. Ziarna kawy Arabika można zbierać po około sześciu do ośmiu miesiącach a Robusty od dziewięciu do jedenastu. Jeżeli kawa jest dobra możemy czuć pijąc jej prawdziwy aromat. Kawa jest najczęściej uprawienia w tych częściach świata gdzie nie ma wyraźnej różnicy przy zmianach pór roku ze względu na konieczność odpowiedniego klimatu czyli w rejonach tropikalnych oraz subtropikalnych.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij