Kasza gryczana zawiera witamin B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź
Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów.
Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak
Właściwości lecznicze
Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączki.
Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.
A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną:
Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:
Składniki:
Paczka kostki sojowej;
2 łyżki oliwy z oliwek;
1 cebula;
1 czerstwa bułka;
majeranek, oregano, bazylia;
sól, pieprz;
tarta bułka.
Sposób przygotowania:
Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie, po 15 minutach odsączyć, zemleć. Bułkę namoczyć i odcisnąć Cebule obrać i bardzo drobno posiekać
Połączyć, soję, cebulę i bułkę.
Dobrze wyrobić, połączone składniki, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię na brązowo-złoty kolor.
Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana, sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.
Smacznego! :)