Osoby, które często doświadczają migreny, chciałyby się w prosty sposób pozbyć okropnego bólu, który jest charakterystyczny dla tej dolegliwości. Osoby dbające o zdrowie mogą wybrać naturalne sposoby radzenia sobie z nim, bez narażania się na efekty uboczne, będące skutkiem zażywania leków.

Data dodania: 2013-12-29

Wyświetleń: 1649

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wiele osób doświadczających bólów głowy nie zdaje sobie sprawy, że skutki przyjmowania niektórych pokarmów czy związków chemicznych mogą mieć wpływ na rozwój migren oraz zwiększenie ich intensywności.

Dodatki do żywności i sztuczne substancje słodzące

Wyeliminowanie powyższych z diety może przynieść oczekiwane rezultaty. Sztuczne środki słodzące, środki konserwujące czy aromatyzujące, takie jak glutaminian sodu, są powszechnie znane jako kreujące poważne reakcje u osób, które są podatne na występowanie migren.

Substancje słodzące, jak aspartam czy sacharyna, mogą być zastąpione przez stewię, naturalne słodkie zioło, które nie dość, że nie przynosi żadnych efektów ubocznych, to jeszcze nie posiada żadnych kalorii. W 2002 roku do Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) wpłynął raport informujący o 92 objawach zatrucia aspartamem. Przez pewien czas ten słodzik był wycofany przez FDA, po kolejnych licznych informacjach na temat efektów ubocznych. Jednak produkt ten jest znów przywrócony na rynek i w dalszym ciągu sprawia całą konstelację problemów konsumentom.

Lawenda

Lawenda jest wykorzystywana przez zielarzy w celu uspokajania zszarpanych nerwów, a także ma działanie przeciwbólowe dla osób cierpiących na migrenę. Lawenda zmniejsza stan zapalny, który występuje w naczyniach krwionośnych oraz łagodzi skurcze w mięśniach szyi, wokół oczu oraz czaszki. Warto mieć suche kwiaty lawendy w saszetkach czy ogrzewaczach i użyć ich od razu, kiedy rozpocznie się ból głowy. Alternatywnie można sobie przygotować herbatę z czubatej łyżeczki lawendy, zalanej wrzątkiem i zaparzanej 15 minut. Powolne sączenie jej przez cały dzień przyniesie podobny skutek. Jeśli preferencje smakowe tego wymagają – można ją posłodzić.

Jedzenie

Jeśli migreny często występują, warto zwrócić uwagę na jedzenie, jakie spożywamy, gdyż niektóre z produktów mogą być „włącznikiem” bólu głowy. Czekolada, alkohol, napoje gazowane, zwłaszcza zawierające kofeinę, rafinowany cukier, ziarna zawierające gluten, dojrzałe sery czy orzeszki ziemne bywają najczęstszą przyczyną migren.

Najlepiej przywrócić dany element pokarmu na okres jednego tygodnia, aby móc odnaleźć, który z nich powoduje występowanie problemu. Wykluczenie tych elementów jedzenia z diety może brzmieć jak poświęcenie, jednakże jeśli miałoby to doprowadzić do wyeliminowania lub znacznego ograniczenia powracających bólów głowy, to być może warto to przemyśleć.

Tryptofan

Wprowadzenie tryptofanu do diety również wpływa korzystnie na eliminację bólów głowy. Można go dodawać w formie suplementu lub spożywać w pokarmach w niego bogatych, takich jak chociażby indyk. Aminokwas ten stymuluje produkcje dopaminy – neurotransmitera, który ma wkład w uwalnianie serotoniny. Ulgę podczas migreny przynosi często właśnie przepływ serotoniny, która wpływa na podniesienie nastroju, łagodzi niepokoje oraz napięcia, a także odpręża drobne naczynia włosowate wokół czaszki.

Imbir, mięta pieprzowa, pieprz cayenne

Używanie w diecie wyżej wymienionych, popularnych ziół również pomaga redukować występowanie migren. Imbir oraz mięta pieprzowa również zmniejszają uczucie nudności, które często towarzyszą silnym bólom głowy. Imbir rozrzedza krew, zatem należy go stosować ostrożnie jeśli przyjmujemy leki na rozrzedzenie krwi.

Spróbuj wykonać własną ziołową herbatkę mieszając ze sobą te trzy zioła. Dodaj jedną szczyptę pieprzu cayenne, przysłowiowy cal świeżego imbiru oraz łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej do pół litra wrzącej wody i odstaw na 15 minut. Po usunięciu (odcedzeniu) ziół dodaj miodu do smaku i osłodzenia. Naturalne środki przeciwbólowe zawarte w tych ziołach mogą pomóc pozbyć się bólów migrenowych.

Lepiężnik

Okazuje się, że roślina, jaką jest lepiężnik różowy, również ma właściwości redukowania intensywnych bólów migrenowych, poprzez zmniejszanie stanu zapalnego oraz stabilizację przepływu krwi przez mózg. Działa on nieco jak leki beta-adrenolityczne, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi oraz zapobiegają skurczom w naczyniach włosowatych. Pamiętajcie, aby jedynie kupować go oznaczonego etykietą PA-free (wolne do alkaloidów pirolizydynowych), czyli bez szkodliwych toksyn pochodzenia naturalnego. Dopiero po ich usunięciu roślina ta jest bezpieczna w spożywaniu. Lepiężnik jest również znany z korzystnego wpływu na łagodzenie wielu alergii, zwłaszcza tych, które powodują właśnie bóle głowy.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena