Cukier to produkt, który znajdziemy w praktycznie każdym domu. Używany jest przeważnie do słodzenia herbaty czy kawy. Można go też używać w innych celach, takich jak na przykład pieczenie ciasta.

Data dodania: 2013-04-16

Wyświetleń: 1249

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Stewia jako naturalny słodzik

Trzeba jednak pamiętać, że nie należy on do surowców zdrowych, podobnie jak sól. Niekiedy ludzie piją kawę lub herbatę bez cukru, co może być jednym z zaleceń podczas odchudzania lub po prostu osoby takie nie tolerują słodzenia. O wiele zdrowszy jest wówczas substytut takiego cukru, czyli słodzik.

Słodzik co prawda inaczej smakuje, ale jest bardzo wydajny. Jedna malutka pastylka jest słodsza od o wiele większej kostki cukru. Tenże produkowany jest z takich roślin, jak trzcina cukrowa czy burak cukrowy, którego tutaj nie należy nazywać warzywem. Również słodzik jest pozyskiwany z rośliny. Chodzi tutaj o roślinę należącą do licznego rzędu astrowców. Określana ona jest jako stewia. Ta egzotyczna odmiana z rodziny wspomnianych astrowców jest uważana za surowiec o wiele słodszy niż cukier. Dlatego też używana jest czasem przy słodzeniu napojów i niektórych potraw. Niekiedy nazywana jest też „słodkim ziołem”. Co prawda w smaku nie przypomina ona sztucznego słodziku, ale posiada substancje, które są wykorzystywane przy jego produkcji. Po raz pierwszy udało się je wyciągnąć z tej rośliny Japończykom, dlatego szybko rozprzestrzeniły się w całej Azji. Te substancje określane są jako stewiozydy. Wykorzystywane są nie tylko do słodzenia napojów, ale także przy takich potrawach i produktach, jak sos sojowy, tortilla, ciastko ryżowe, a nawet guma do żucia. Jest jednym z istotnych dodatków spożywczych.Jednakże ta roślina to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej. Występuje między innymi w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się dużą ilością gatunków z rodziny astrowatych, bo jest to liczba około 240 gatunków. Ten wykorzystywany w celach spożywczych nazywany jest konkretnie stewią rebaudiana.

Roślina ta może zarówno stanowić słodzik, jak i również być elementem dekoracyjnym na stołach. Jest ona o wiele zdrowsza niż cukier i o wiele bardziej słodka, a jedną z zalet okazuje się być to, że jest bardzo niskokaloryczna. Kolejną jej zaletą jest fakt, że może być też wykorzystywana w celach leczniczych. Jest idealnym surowcem dla osób chorych na cukrzycę, dzięki swoim właściwościom leczniczym. Pomaga w zwalczaniu nadciśnienia i posiada wiele substancji odżywczych, takich jak magnez, żelazo, cynk i witaminy A i C. Dlatego też spożywanie stewii uodparnia nasz organizm, przez co mniej jesteśmy podatni na wszelkie przeziębienia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena