Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe: poszukujemy urozmaicenia tradycyjnych polskich potraw, chętnie sięgamy po takie, które nie tylko zaspokoją głód ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i kondycję, dostarczą cennych składników i pomogą zachować szczupłą sylwetkę.
Makaron Siła Serca jest właśnie jednym z takich wartościowych produktów. Stanowi on znakomitą alternatywę dla wciąż zbyt często podawanych na stół ziemniaków. Receptura makaronu została stworzona wspólnie z firmą Sulma na bazie mąki z pszenicy Durum, wzbogaconej mąką z nasion Amarantusa. Nasiona amarantusa zawierają wiele cennych składników odżywczych niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz w profilaktyce licznych schorzeń.
Innym niezwykle wartościowym składnikiem tego makaronu jest skwalen, związek o bardzo cennych właściwościach. Skwalen zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym i opóźniające procesy starzenia, gdyż aktywizuje i przedłuża życie komórek. Związek ten ma także korzystny wpływ na regulację syntezy cholesterolu oraz jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych, prowitaminy D i kwasów żółciowych. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość magnezu w makaronie Siła Serca. Pierwiastek ten jest materiałem budulcowym zębów i kości, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy oraz aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych, szczególnie tych współdziałających z witaminami B, witaminą C i E.
Makaron Siła Serca z powodzeniem mogą stosować osoby cierpiące na anemię, miażdżycę, cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Warto włączyć go do jadłospisu, zastępując nim czasem ziemniaki. Nie tylko urozmaici nasze menu ale sprawi, że będziemy zdrowsi.
Makaron powstał we współpracy z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu założoną przez Prof. Zbigniewa Religę w ramach programu Poznaj Siłę Serca. Celem Projektu jest profilaktyka zdrowotna, szerzenie wiedzy i budowanie społecznej świadomości konieczności dbania o zdrowie.