Warto się zorientować w tej kwestii, zwłaszcza jeśli mamy niemowlę w domu. Gluten jest białkiem zawartym w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. W wyniku przedostania się do organizmu glutenu wyzwalają się procesy autoimmunologiczne. A co za tym idzie? Sytuacja ta powoduje uszkodzenie budowy błony śluzowej jelit, w wyniku nadmiernej odpowiedzi układu immunologicznego przeciw własnym komórkom odpornościowym.
Dochodzi wówczas do nadmiernego zanikania kosmków jelitowych. Wchłanianie składników odżywczych zostaje upośledzone. Bardzo niebezpieczna jest celiakia u niemowląt i dzieci. Objawami są zazwyczaj zaburzenia ze strony układu pokarmowego w postaci uporczywych biegunek, wzdęć oraz znikomego przybierania na wadze. Nasz maluch staje się apatyczny, drażliwy i płaczliwy. Jak się przekonać o tym, że nasze dziecko jest uczulone na gluten? Pierwszym sygnałem ostrzegawczym powinna być sytuacja, kiedy nakarmimy nasze niemowlę kaszką pszenną. Na pierwsze opisane wyżej objawy nie trzeba długo czekać. Nieleczona lub zaniedbywana w jakiś sposób celiakia doprowadza do wyniszczenia organizmu.
Mowa tutaj o niskim wzroście, opóźnionym dojrzewaniu. U dzieci uczulonych na gluten obserwuje się także zaburzenia neurologiczne oraz charakteropatię. Skupmy się może na charakteropatii. Co to takiego? Są to zmiany osobowości o podłożu psychopatycznym. Przykładem zachowania charakteropatycznego jest niewątpliwie skłonność do kłamstwa czy też negatywne nastawienie socjalne. W późniejszym wieku możemy zaobserwować zaburzenia miesiączkowania oraz niepłodność. Wielu chorych na celiakię choruje na cukrzycę, osteoporozę i choroby tarczycy.
Nieuleczalna celiakia ma silny związek z powstawaniem nowotworów o różnym podłożu, niekoniecznie złośliwym. W celu rozpoznania celiakii pobiera się wycinki błony śluzowej jelita cienkiego. Wykonywana jest wtenczas biopsja. Poza pobraniem wycinku, wykonuje się badanie krwi na obecność przeciwciał adekwatnych do celiakii. Leczenie celiakii polega na wyeliminowaniu z diety glutenu. Szczególną uwagę należy zwrócić na dietę niemowląt i dzieci. Niemowlęta i dzieci nie mogą spożywać żadnych produktów zawierających ziarna zbóż. Warto zwrócić również uwagę na produkty, które zawierają źródło glutenu. Przykładem są parówki, za którymi większość dzieci przepada. Pod żadnym pozorem nie podawajmy dzieciom biszkoptów, kaszy manny i jęczmiennej, płatków owsianych i jęczmiennych.