Po zjedzeniu niektórych pokarmów pojawia się nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, a także w żołądku. Zjawisko to towarzyszy spożywaniu tłustych, ciężkostrawnych potraw, po przejedzeniu lub zbyt dużej ilości mocnych przypraw.

Data dodania: 2012-07-15

Wyświetleń: 1402

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jest to tzw. refluks żołądka, przykra dolegliwość spowodowana wieloma czynnikami.
Zjawisko to potocznie nazywane jest zgagą i charakteryzuje się pieczeniem w przełyku, klatce piersiowej oraz żołądku. Dzieje się tak, ponieważ zawartość żołądka cofa się do przełyku. To kwas, który znajduje się w soku żołądkowym wywołuje nieprzyjemne dolegliwości. Występuje najczęściej u osób w wieku 50-70 lat. Pojawia się u ludzi otyłych, kobiet w ciąży i palaczy. U ponad 7 % społeczeństwa zjawisko to zachodzi codziennie.

Ma to negatywny wpływ na jakość życia. Występowanie nieprzyjemnych objawów może zmniejszyć odpowiednia dieta i prawidłowe odżywianie. Należy jednak pamiętać, że nawracająca zgaga może być efektem poważnej choroby. Warto zatem skorzystać z porady lekarskiej, który doradzi stosowanie preparatów neutralizujących nadmiar kwasów w żołądku lub zleci specjalistyczne badania.

Dobrym środkiem do leczenia tej choroby są naturalne rośliny, które działają łagodnienia błony śluzowe układu pokarmowego. Zapewniają one zarówno bezpieczeństwo stosowania, jak i wysoką skuteczność. Najczęściej w tego typu chorobach stosuje się rumianek oraz korzeń lukrecji gładkiej. Zmniejszają bowiem one stan zapalny w błonach śluzowych. Często też używa się aloesu oraz prawoślazu lekarskiego.

Składniki te chronią żołądek przed szkodliwym kwasem.  Dobrym, domowym sposobem jest także wypicie szklanki wody z płaską łyżeczką sody. Warto też ograniczyć spożywanie kawy i alkoholu. Wszystko to sprzyja lepszemu samopoczuciu, nawet po obfitym obiedzie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena