0
głosów
- +

Tradycja na wigilijnym stole

Autor:

Aktualizacja: 12.12.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2636 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Z pewnością każda gospodyni zaczęła już planować wigilijne menu. Tradycyjne potrawy różnią się jednak między sobą nie tylko w zależności od regionu, ale również w każdym domu.


Wigilijny barszcz czerwony to najbardziej popularna potrawa, która podawana jest jako pierwsze danie podczas wieczerzy. Przyrządza się go na bazie wywaru buraczanego i przyprawia z godnie z indywidualnymi gustami smakowymi, dodając ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.

Barszcz podawany jest zazwyczaj z uszkami, czyli małymi pierożkami z nadzieniem grzybowym lub z kapustą. Obecnie Polacy coraz odważniej eksperymentują w kuchni, dlatego na wigilijnym stole spotkać można barszcz z uszkami nadziewanymi szpinakiem, łososiem, czy serem.

 Zamiast barszczu podaje się również żurek, zupę grzybową lub rybną.

Kolejną znaną wszystkim potrawą jest karp. W tym przypadku również nie brakuje pomysłów na jego przyrządzenie. Karp wigilijny może być przyrządzany w galarecie, naleśnikowej panierce lub cieście francuskim. W niektórych domach podczas wieczerzy spożywa się różne gatunki ryb, jak na przykład śledzie, flądry czy pstrągi.

 Jeśli chodzi o potrawy na słodko to z pewnością w większości domów króluje piernik, którego korzenny aromat stał się symbolem Świat bożego Narodzenia. Niegdyś pierniczki ozdabiano lukrem i cukierkami i zawieszano na choince. Dziś jednak ta tradycja jest coraz rzadziej spotykana.

 Z Kresów Wschodnich przywędrowała do nas kutia, którą przyrządza się z pszenicy, maku, miodu in bakalii. Tradycja podawania kutii w czasie wieczerzy wigilijnej jest coraz bardziej powszechna i gości na stołach nie tylko na obszarach Polski Wschodniej, ale praktycznie w każdej części naszego kraju.

 Tradycyjnym wypiekiem świątecznym jest makowiec, który doczekał się wielu wariacji. Przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego przełożonego obficie masą makową.

Choć moda kulinarna zmienia się z roku na rok pod wpływem kuchni innych części świata to tradycja potraw wigilijnych jest niezmienna i w każdym domu przenoszona jest z pokolenia na pokolenie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij