W czasach, gdy catering zapewnia całe zaopatrzenie dla firmy i dba o dostarczenie dań, dostosowanych do każdego podniebienia, coraz mniej jest w pracy „wspólnoty stołu”, spotkań przy posiłku. Ludzie jedzą o różnych porach, w biegu. A może, jako szef przedsiębiorstwa, dasz dobry przykład swej drużynie?

Data dodania: 2011-11-16

Wyświetleń: 833

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oto dwie receptury na przyrządzenie wyjątkowych słodkości – umilą one krótkie chwile wolne od pracy, na pewno też zbudują Twój wizerunek. Życzliwego, troskliwego zarządcy. Do piekarnika więc – przystąp!

Pierwszy przepis ucieszy orzechowych admiratorów. Oto lista składników, niezbędnych do jego zrealizowania: pół kilograma mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru, dwa jaja, dwie łyżeczki miodu, jedna łyżeczka sody. Tak wyglądają komponenty ciasta. Polewę natomiast tworzy się z 30 dag orzechów włoskich, z jednej kostki margaryny, z dwóch łyżek miodu i połowy szklanki cukru. Żeby słodyczy było więcej, pora na krem – do jego ukręcenia użyjemy pół litra mleka, dwóch łyżek mąki pszennej, dwóch łyżek budyniu śmietankowego, jednej kostki masła oraz 2/3 szklanki cukru pudru. Gotowi, by wprawić w zachwyt smakowy swych pracowników? Poniżej znajduje się szczegółowy przepis orzechowy!

Ciasto wyrabiamy przez zagniecenie wszystkich składników. Dzielimy masę na dwie części. Na jeden placek nakładamy polewę orzechową. Pieczemy kwadrans, w temperaturze 180 stopni. Samą polewę gotuje się następująco: margarynę należy rozpuścić na patelni, na małym ogniu, dodać do niej cukier i miód. Wymieszać. Wrzucić orzechy, prażyć je przez trzy minuty. Kolejny etap to krem: mleko, budyń, mąkę gotujemy, ucieramy (aż zawiesina będzie apetycznie puszysta) i przekładamy na ciasto w kolejności: spód bez polewy – krem – warstwa ciasta z polewą orzechową. Wygląda imponująco? Smakuje równie szałowo.

W okresie przedświątecznym uracz swą dzielną ekipą piernikowymi specjałami. Kupienie gotowych wypieków jest rozwiązaniem dla zabieganych konsumentów, warto jednak polecić swoisty handmade, polegający na skrupulatnym wymierzeniu składników i osobistym nadzorowaniu pierników w piekarniku. To, co własnoręczne przyrządzone, podoba się wszystkim – podobnie jest z każdą inna okolicznością imprezową – na wieczorach panieńskich, np., prym wiodą dary, wykonane przez przyjaciółki panny młodej, a podczas wieczorów kawalerskich największą furorę robią ręcznie dziergane, sklejane czy malowane gifty od kumpli! Dlaczego inaczej miałoby być w Twojej firmi? Ukaż swe kulinarne talenty.

Wystarczy nieco margaryny, miodu, cukru, mąki i kakao, by (za pomocą jajka oraz proszku do pieczenia) uformować i wypiec bożonarodzeniowe pierniczki. Można je przyprawić imbirem, udekorować lukrem. Przy tej okazji warto użyć foremek o sympatycznych, klimatycznych kształtach. Renifery, gwiazdki, serduszka i choinki wprawią wszystkich w firmie w radosny, świąteczny nastrój. A zapach ciastek otuli biuro. I kto powiedział, że integracja pracowników nie jest możliwa?

Licencja: Creative Commons
0 Ocena