Przedstawiam kolejny artykuł, tym razem o grzybach. Dokładniej o odżywianiu i sposobie oddychania grzybów. Grzyby są wszędzie...ale co jedzą? Czym oddychają w małych, zamkniętych przestrzeniach? Czym są?? Jak się dzielą? Myślę, że ten artykuł pomoże odpowiedzieć na tego typu pytania...

Data dodania: 2011-11-04

Wyświetleń: 4269

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 5

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

5 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Systematyka
Grzyby dzielimy na:
Podstawczaki,
Workowce,
Sprzężniowe,
Skoczki,

 

Co ciekawe, grzyby i zwierzęta, jak się przypuszcza, miały wspólnych przodków! Czy to znaczy, że zwierzęta pochodzą od grzybów? Absolutnie nie. Znaczy , że są bardziej spokrewnione ze sobą niż inne linie rozwojowe. To tak samo jak naszymi przodkami nie są małpy, lecz mieliśmy jakby wspólnych krewnych.
A więc grzybki...to plechowce. Ich ciało nie posiada tkanek, lecz plechę (grzybnię). Komórki grzbybni to tzw. strzępki. Posiadają conajmniej jedno jądro.

Podam segregację ze względu na jądro:
- eukariotyczne - 1 jąrdo,
- dikariotyczne - 2,
- komórczakowe - wiele,

Grzyby często współpracują z autotroficznymi sinicami/zielenicami, co daje nam POROSTY. Obecna systematyki zalicza je do grzybów.

Dwie charakterystyczne cechy komórki grzybowej (bardzo ważne i częste pytanie w szkole):
- chitynowa ściana komórkowa,
- materiał zapasowy to glikogen (jak u zwierząt; u roślin jest skrobia),

 

Odżywianie.

 Grzyby to heterotrofy, więc nie są samowystarczalne. Substancje odżywcze pobierają z otoczenia, najpierw trawiąc je na zewnątrz. Tzn. że wydzielają enzymy trawienne na zewnątrz ciała, co powoduje rozkład subst. organicznych do związków prostych, które są w stanie przeniknąć już przez ścianę komórkową grzybów.

Podział grzybów heterotrofów:

- pasożyty - subst. organiczne pochodzą od org. żywych;

- saprofity - subst. organiczne pochodzą od org. martwych lub ich szczątek.

 Oddychanie.

 Grzyby oddychają tlenowo lub beztlenowo [fermentacja]. Większość jest aerobami, czyli oddycha tlenowo, jednak zdarzają się anaeroby, które przeprowadzają fermentację jak np. drożdże.

Licencja: Creative Commons
5 Ocena