W naszej kulturze panuje następujący stereotyp grilla: późna pora, duże ilości tłustej kiełbasy, boczku i karkówki popijane kilkoma piwkami i wylegiwanie się.   A może być smacznie i zdrowo...

Data dodania: 2011-07-28

Wyświetleń: 1657

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pamiętać trzeba, że prawidłowe wykorzystanie grilla to jedna z najbardziej zalecanych metod obróbki termicznej. Potrawy grillowane nie potrzebują dodatku tłuszczy, a co ciekawe, tłuszcz zawarty w potrawie, pod wpływem ciepła, ulega wytopieniu. Trzeba jednak uważać na to co się je. Zaleca się grillowanie kurczaka, chudych kawałków cielęciny czy wołowiny. Szaszłyki warzywno – mięsne, serek tofu czy aromatyczne kulki z fasoli i warzyw również mogą okazać się fajną przekąską.

Nie jeden dietetyk poleci rybę, jako idealne rozwiązanie na grilla. Tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy – działa przeciwzapalnie i działa na sprawność intelektualną.

Ciekawym urozmaiceniem potraw z grilla będą warzywa. Mogą być świeże w postaci sałatek z różnymi sosami, jak i w formie grillowanej. Szczególnie nadają się do tego cukinia, bakłażan i cebula. Nie dość, że będą to bardzo zdrowe dodatki, to jeszcze nadadzą naszym potrawom smaku i aromatu.

W Polsce przyjęło się, że przy grillu nie może zabraknąć alkoholu, a zwłaszcza piwa. No dobrze, jeśli napoje alkoholowe muszą być, to warto zadbać, żeby nie za dużo. Zamiast tego, warto pić dużo wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem cytrynki, limonki czy mięty.

Tradycyjny grill warto zastąpić elektrycznym. Wykorzystanie tego II sprawi, że nasze potrawy pozbawione będą związków, które wytwarzają się przy spalaniu węgla, podpałki czy gazet.

Nie wolno zapomnieć  o aktywności fizycznej, zdrowym rozsądku i zachowaniu umiaru, bo awet najbardziej dietetyczne danie jedzone bez umiaru może nam zaszkodzić...



Licencja: Creative Commons
0 Ocena