Rynek soków pomidorowych oferuje konsumentom całkiem spory wybór. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup konkretnego produktu, warto szczegółowo zapoznać się etykietą, bo sok sokowi nierówny.

Data dodania: 2011-07-27

Wyświetleń: 2534

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

To, że sok pomidorowy jest esencją zdrowia, wiedzą wszyscy. Badania dowodzą, że pomidory stanowią niezwykle ważny składnik naszej codziennej diety i pomagają w zwalczaniu oraz zapobieganiu wielu chorobom. Potas i magnez zawarte w pomidorach zapewniają prawidłowe funkcjonowanie m.in. mięśnia sercowego i układu nerwowego, a wysoka zawartość likopenu (silny przeciwutleniacz) zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, w tym nowotworów, chorób serca i układu krążenia oraz miażdżycy. Co ciekawe, likopen jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych, dlatego regularne picie soku pomidorowego jest szczególnie wskazane – osobom z wysokim poziomem likopenu aż o 50% rzadziej przytrafia się zawał serca.

            Jak mądrze wybrać sok, żeby pozytywnych właściwości pomidorów nie zabiły konserwanty czy sól? Oczywiście porównując opakowania i decydując się na te produkty, które zdecydowanie wyróżniają się swoim składem i wartościami prozdrowotnymi. Niektórzy producenci mogą poszczycić się certyfikatem jakości, jak chociażby Sok pomidorowy Dawtony, jedyny na polskim rynku sok pomidorowy zamknięty w wygodnej puszce. To, co jednak szczególnie wyróżnia produkt Dawtony to fakt, że został on objęty programem „Siła Serca” realizowanym przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religii w Zabrzu. Celem programu jest zakrojona na szeroką skalę profilaktyka chorób serca i schorzeń cywilizacyjnych zarówno poprzez krzewienie i popularyzację wiedzy na ten temat, jak i szczególną promocję takich produktów, które poprzez swój skład i znakomitą jakość spełniają postawione im wymagania w zakresie prozdrowotności i profilaktyki. Sok pomidorowy, ze względu na bogactwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro- i makroelementów jest przy zdrowej diecie niezastąpiony, dotychczas jednak wysoka zawartość sodu zawartego w soli obniżała jego wartość odżywczą – sód, jak wiemy, znacząco podwyższa ciśnienie krwi, a to z kolei powoduje wiele chorób serca i całego układu krążenia. Zbyt duża zawartość soli w pożywieniu zwiększa także możliwość wystąpienia udaru mózgu, wylewu, niewydolności, miażdżycy i innych problemów zdrowotnych. Dlatego Sok pomidorowy Siła Serca Dawtony powstał w oparciu o unikalną recepturę: dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - unikatową solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu, wartość prozdrowotna soku zdecydowanie wyróżnia go wśród konkurencji. Co szczególnie istotne, sól ta, spełniając również wszystkie wymogi dotyczące prawidłowego jodowania, zachowuje smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwala chronić zdrowie i zapobiegać wielu schorzeniom.

            Warto zaznaczyć, że część dochodu ze sprzedaży Soku pomidorowego Siła Serca Dawtony wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację, dając tym samym małym pacjentom szanse na dorosłe życie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena