Rozwój medycyny Zachodu daje coraz większe możliwości i szanse na przedłużenie życia oraz poprawę jego jakości. Medycyna konwencjonalna spełnia jednak swoją rolę wówczas, gdy borykamy się już z jakąś dolegliwością, czy problemem zdrowotnym. Pomaga nam ona zwalczyć schorzenie lub przynajmniej je załagodzić. Prawdziwym dążeniem ludzkości jest jednak świat całkowicie pozbawiony chorób, strachu i cierpienia oraz narzędzia pozwalające rozpoznawać i leczyć przyczyny chorób, a nie ich skutki.
Okazuje się jednak, że wszystko, czego potrzebujemy do życia i szczęścia jest nam dane. Najważniejsze rozwiązania i prawdy życiowe, które pozwalają na długie
i szczęśliwe życie zostały odkryte dawno temu. Tradycyjna medycyna Wschodu oparta na prostocie i na życiu w zgodzie z naturą zawiera odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania dotyczące jakości życia. Zgodnie z nią jedyne, co człowiek powinien pojąć i czego powinien się nauczyć, to fakt, że jest nierozłączną częścią natury, jej składowym elementem, bez którego nie może egzystować. Wyłącznie szanowanie praw rządzących naturą i życie w harmonii może dać upragnione zdrowie i udane życie. Szanowanie Porządku, dbałość o ciało poprzez odpowiednie oddychanie oraz odżywianie to klucz do zdrowia. Człowiek musi pojąć, że nie bez znaczenia jest pokarm, którym karmi ciało. Wszystko, co wkładamy do ust stanowi energię, którą ciało wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania i do wytwarzania tzw. esencji. Nie bez znaczenia jest więc jakość spożywanych pokarmów oraz ich ładunek energetyczny. Jesteś tym, co jesz, a jaka Twoja kuchnia, takie życie.
Sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Proste zasady (Pięciu Przemian, Jing/Jang), mądrości i doświadczenia, na których oparta jest medycyna chińska mają zastosowanie w procesie przygotowywania potraw. Okazuje się, że gotowanie może być prawdziwą sztuką, sztuką łączenia smaków i komponowania potraw dających zdrowie i energię.
Co zatem możesz zrobić już dziś, by poprawić swoją kondycję fizyczną i psychiczną?
Po pierwsze zjadaj śniadanie – najlepiej ciepłe. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wynika to z naszego zegara biologicznego. Po drugie jedz więcej pokarmów ciepłych, gotowanych, które dostarczą Ci niezbędnej energii. Wprowadź na stałe do swojego jadłospisu zupy. Łatwo się je przyrządza. Można ugotować więcej, by starczyło Ci na 2, 3 dni. Jedzenie codziennie zup może stać się początkiem zmiany Twoich nawyków żywieniowych. Przygotowana przez Ciebie wcześniej zupa sprawi, że będąc głodnym np. po powrocie z pracy nie będziesz zjadać w pośpiechu tzw. zapychaczy. Po trzecie nie pij nigdy w trakcie posiłku. Utrudnia to znacznie jego strawienie, gdyż rozrzedza soki żołądkowe. Pij pół godziny przed jedzeniem lub godzinę po. Unikaj zimnych i lodowatych napojów. Twój organizm najpierw będzie musiał zużyć energię na ich podgrzanie, a dopiero potem zacznie proces trawienia. Pij wszystko ciepłe, a w upały chłodne – nigdy zimne. Po czwarte wprowadź do Twojej kuchni przyprawy. W naturze jest ich całe bogactwo. Nie tylko wzbogacają walory smakowe przyrządzanych potraw, ale również ułatwiają ich trawienie i zmieniają naturę pokarmu na ocieplającą lub rozgrzewającą. Po piąte jedz z umiarem i celebruj każdy posiłek. Po szóste komponuj swoje posiłki tak, by zawierały wszystkie pięć smaków. Nie bez znaczenia jest kolejność dodawania poszczególnych smaków podczas gotowania – zawsze kwaśny - gorzki – słodki – ostry - słony. Nie istotne jest od jakiego smaku zaczniesz i jak wiele razy powtórzysz dany cykl. Potrawę najlepiej kończyć na smaku ostrym. Jest wtedy łatwiejsza do strawienia. Po siódme – zacznij gotować posiłki z radością. Pamiętaj, że każda potrawa to nie tylko kompozycja smaków, ale również emocje towarzyszące podczas jej przyrządzania. Nie bez powodu mówimy o wkładaniu serca w to, co się robi.
Jedzenie jest lekarstwem na wszelkie dolegliwości współczesnego człowieka. Jedyne, co musimy zrobić, aby przeżyć szczęśliwe i długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu to uznać, że jesteśmy częścią natury, szanować jej prawa, szanować nasze ciała i wyczulić się na wszelkie sygnały, jakie wysyła nam organizm, gdy nie traktujemy go właściwie.