Tłuszcze trans powstają w wyniku przetwarzania tłuszczów rościnnych w procesie utwardzenia przez uwodorowienie. Tłuszcze w ten sposób utwardzone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Występują one bardzo często w margarynach utwardzanych w tym procesie. Ponieważ tłuszcze utwardzone przyjęły się również w cukiernictwie więc stay się częstym składnikiem ciasteczek, tortów, różnych słodyczy. Tłuszcze roślinne utwardzane przez uwodorowienie całkowicie zmieniają swoje właściwości i tracą praktycznie swoje pozytywne walory tłuszczów roślinnych. Po takiej obróbce tak naprawdę mamy do czynienia z jakimś tworem chemicznym a nie z tłuszczami roślinnymi posiadającymi zdrowotne walory odżywcze.
Ponieważ tłuszcze utwardzone występują praktycznie niemal w każdym produkcie spożywczym to wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie. Ich niekorzystny wpływ objawia się na wielu obszarach naszego ciała. Zaczynając od mózgu a kończąc na sercu. Tłuszcze trans sieją prawdziwe spustoszenie w naszych mózgach i osłabiają naszą pamięć. Ten rodzaj tłuszczów powoduje szybkie tycie a szczególnie otyłość brzuszną. Ponieważ z tłuszczami trans organizm radzi sobie zdecydowanie gorzej to trudniej jest mu pozbyć się ich z organizmu. Ponadto przyczyniają się do powstawania znacznych ilości złego cholesterolu przez co wpływają również negatywnie na nasz układ krwionośny.
Jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia to kupując produkty musimy uważnie czytać skład produktów i uważać na takie składniki jak tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.
"Pilates" to jeden z najbardziej rozpoznawalnych systemów ćwiczeń na świecie, ale nie wszyscy wiedzą, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu jego nazwa była przedmiotem ostrego sporu prawnego. Właściciel jednego ze studiów próbował zmonopolizować prawo do używania tego słowa, zmuszając instruktorów do płacenia licencji. Jak doszło do tego, że sąd unieważnił ochronę tej nazwy, czyniąc pilates dostępny dla wszystkich?