Sól - powszechnie znana jest jako sól kuchenna. Stosuje się ją  jako konserwant i przyprawę. Jednak dosalanie w nadmiarze, wpływa niekorzystnie na zdrowie. Może w bardzo krótkim czasie doprowadzić do chorób układu krążenia i zwiększenia ciśnienia krwi, a nawet śmierci.

Data dodania: 2011-05-30

Wyświetleń: 2537

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wg WHO, dozwolona ilość soli dziennie to jedna łyżeczka. Tymczasem statystyczny Polak je jej dużo więcej, ponad dwie łyżeczki.

Sól kuchenna składa się w 60 % z nieszkodliwego chloru ( CL ) i w 40 % z sodu (Na). Do prawidłowego funkcjonowania, organizm potrzebuje ok. 1/6 łyżeczki do herbaty sodu, dziennie. Nadmiar spożywanego pierwiastka prowadzi do opuchlizn, zatrzymania wody w organizmie. Wzrasta ciśnienie krwi. Może dojść nawet do udaru i zawału. Co trzeci dorosły Polak ma obecnie kłopoty z ciśnieniem, spowodowane jedzeniem zbyt dużej ilości sodu.

Obecnie, na rynku mamy różne rodzaje soli:

1. Ważona - Najpopularniejsza. Otrzymuje się ją z odparowania w specjalnych solankach.

2. Kamienna - Wydobywana jest z naturalnego złoża w kopalniach soli, a potem mechanicznie rozdrabniana.

3. Morska - Powstaje przez odparowanie soli morskiej w specjalnych parownikach. Z punktu widzenia odżywiania, sól morska jest niezwykle zdrowa. Ma bardzo wyrazisty smak, sypie się jej zatem do potraw mniej, niż innych soli. Ma mniejszą ilość sodu Zawiera cenne pierwiastki m.in. miedź, potas, żelazo czy wapń. Ponadto, sól morska oczyszcza organizm z toksyn.

4. Smakowa. Jest to mieszanka soli, przypraw, pieprzu i innych dodatków.

Czym kierować się przy kupnie soli?

Najpierw, należy sprawdzic, czy jest naturalna. Charakteryzuje się tym, że struktura jej  nie jest jednolita. Ma tendencję do tworzenia się grudek.. Sól gładka, bez żadnych zbryleń, strukturę swą "zawdzięcza" środkowi chemicznemu E - 536.  Jest to przeciwzbrylacz, który pod wpływem kwasu solnego w żołądku, przekształca się w trujacy żelazocjanek potasu.

Kolejnym dodatkiem do soli, jest jod (tylko do opakowań do 1 kg). Większe opakowania soli kuchennej, nie posiadają jodu i bardzo dobrze nadają się do różnych celów kulinarnych np. kwaszenie ogórków.

Jednak to, co nam szkodzi w soli, to sód. Dodawany jest przez producentów,do bardzo wielu, różnych produktów np. słodyczy. Ilość sodu, można sprawdzić na etykietach. Im mniej, tym lepiej. Dozwolona ilość sodu, to 1/6 łyżeczki dziennie. My, jako społeczeństwo zjadamy go o wiele więcej nawet często nie zdając sobie z tego sprawy.

Aby poprawić jakość życia, ograniczmy ilość soli. Udowodniono, że człowiek może odzwyczaić się od jedzenia soli w ciągu 48 - 72 godzin, rozpoznając potem coraz częściej naturalne smaki. Nadciśnienie, często przebiega w sposób utajony, więc u wszystkich, którzy dużo solą, potrzeba jest mierzyć systematycznie ciśnienie. Jest też dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Ograniczenie soli powoduje, ze można stracić od razu 1 - 2 kg na wadze.

Widząc ogromne zagrożenie zdrowotne, z powodu spożycia zbyt dużej ilości sodu, polscy lekarze i dietetycy, starają się , aby producenci żywności zmniejszyli dodawanie sodu do swoich produktów. My konsumenci, ze swej strony możemy kupować mniejszą ilość produktów z jego zawartością, przyczyniając się być może tym samym, do zmiany dodawania tego pierwiastka i poprawy jakości kupowanuch produkty.

Jedzmy zatem zdrowo, sólmy z umiarem!

EDZdrowie

Licencja: Creative Commons
0 Ocena