Co rozumiemy przez to słowo? Są to trudności w oddawaniu stolca, lub zbyt długie, kilkudniowe odstępy w jego oddawaniu. Innymi objawami może być uczucie pełności w brzuchu czy też niepełne wypróżnienia  

Data dodania: 2011-05-25

Wyświetleń: 1918

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Każdy na początku radzi sobie z tym problemem środkami ogólnie dostępnymi np.: „sprawdzone metody znajomych”, leki sprzedawane bez recepty, produkty ze sklepów internetowych.

Same zaparcia nie jest chorobą, tylko objawem, który może występować w wielu chorobach. Mogą to być choroby układu pokarmowego, endokrynologicznego  lub  metaboliczne. Mogą też mieć inną przyczynę, nie związaną  z  chorobą. Wymieńmy tu: ciążę, siedzący tryb życia, nadużywanie niektórych leków (p/ zapalnych, p/bólowych lub p/ gorączkowych). Jeśli wyeliminowałeś te przyczyny zastanów się nad właściwym odżywianiem.

To, co jemy ma bardzo istotną rolę w stymulacji przewodu pokarmowego. Postęp cywilizacji sprawił, że bardzo zmienił się sposób odżywiania. Je się dużo pokarmów oczyszczonych. Zadaniem ich pierwotnie miało być przygotowanie potraw bardziej delikatnych i łatwiej strawnych. Doszło do stopniowego zmniejszenia występowania błonnika, naturalnego stymulatora układu pokarmowego. Zapewnia on częstsze wydalanie kału, jak i zwiększa jego objętość. Powinno się systematycznie wprowadzać  dietę bogatoresztkową.

Kolejną ważną rolę w systematycznym wypróżnianiu ma picie odpowiedniej ilości płynów. Ma to duże znaczenie dla właściwej konsystencji stolca i częstości jego wydalania.

Bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie, jak ważna jest rola błonnika w pożywieniu, w połączeniu z piciem dużej ilości płynów i zwiększoną aktywnością fizyczną.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena