Powinno się jeść 5 posiłków dziennie o stałych porach dnia. W obecnych czasach, popełnia się wiele błędów odżywczych wynikających ze złych przyzwyczajeń, upodobań czy oszczędności. Wiadomości na temat odpowiedniego odżywiania jest coraz więcej, choć nadal wiele osób nie interesuje się zdrowym odżywianiem wcale. Błędy te odbijają się niekorzystnie na zdrowiu i samopoczuciu.
W szybkim tempie rozwija się otyłość oraz choroby z nią związane: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, a jednym z podstawowych powodów tych chorób jest niewłaściwe odżywianie.
Z badań wynika, że spożywamy zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych, a za mało produktów wartościowych: warzyw, owoców, tłuszczów roślinnych, produktów zawierających białko i błonnik.
Ważny jest także, sposób przechowywania produktów i przygotowania potraw. Dla utrzymania dobrej kondycji organizmu, czy zapobieganiu chorobom zaleca się gotowanie na parze, pieczenie w folii, smażenie bez tłuszczu, jedzenie warzyw najlepiej na surowo. Tłuszcze zwierzęce zastąpmy tłuszczami pochodzenia roślinnego, z pierwszego tłoczenia.
Należy zdecydowanie zmienić nawyki związanie z przyrządzaniem posiłków, wynikających z oszczędności np. kilkakrotnie smażenie na tym samym tłuszczu (powstają związki szkodliwe dla zdrowia).
Powszechne używanie substancji chemicznych do produkcji żywności, jak również dodawanie środków konserwujących sprawia, że jesteśmy narażeni na ich szkodliwe działanie, często w postaci wieloletniej kumulacji. Dlatego też kupując produkty dokładnie czytajmy etykiety i ich skład.
„ Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Maksyma ta odnosi się również do zapobiegania chorobom właściwym odżywianiem, dlatego też, dostarczajmy codziennie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych.