18+

UWAGA! Treść tylko dla osób pełnoletnich

Treść zawarta na tej stronie dotyczy tematów związanych z erotyką lub przemocą i może zostać uznana za kontrowersyjną. Klikając "Wejdź dalej" potwierdzasz, że jesteś osobą pełnoletnią i akceptujesz wyżej wymienione treści.
W przeciwnym wypadku kliknij "Opuść stronę".


0
głosów
- +

Ciasto - Pijaczek

Autor:

Aktualizacja: 03.03.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2006 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Pyszne ciasto. Piekę je od wielu lat i ciągle wszystkim smakuje. Ponieważ jednym z głównych składników jest mak, piekę je również na Boże Narodzenie, ponieważ  u mnie w domu nie ma wielu amatorów makowca, a mak na święta musi być.


Składniki na ciasto:

- 9 białek,

- 1 1/2 szklanki cukru,

- 1 1/2 szklanki maku suchego,

- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych,

- 1 łyżka proszku do pieczenia,

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając.  Po ubiciu na sztywno powoli dodawać pozostałe składniki, delikatnie mieszając. Wyłożyć na dość dużą, prostokątną ,blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temp.  190 stopni.

Składniki na masę:

- 9 żółtek,

- 1 kostka masła,

- 1/2 litra mleka,

- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- cukier waniliowy,

- 5 łyżeczek cukru,

Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać  żółtka, mąkę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z 5 łyżeczkami cukru, wlać żółtka i ugotować jak budyń. Pozostawić do ostygnięcia.

Rozetrzeć masło na pianę,  dodać ostudzoną masę i utrzeć na krem.

Przygotować 2 - 3 paczki herbatników Petit-Beurre,  ok 100-120 ml wódki czystej lub rumu i trochę wiórek kokosowych do posypania.

Krem wyłożyć na ciasto. Herbatniki  nasączyć w wódce, najlepiej na chwilę po jednym herbatniku zanurzyć w alkoholu i  układać na masę.  Polać polewą czekoladową, można kupić gotową, lub zrobić samemu ( przepis poniżej)  i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis na polewę czekoladową:

- 7 dkg masła,

- 7 dkg cukru,

- 7 dkg czekolady,

- 2 łyżki mleka,

Wszystkie składniki zagotować i gotować 3 - 4 minuty. Jak trochę przestygnie, polać ciasto.

Wstawić do lodówki i po kilku godzinach delektować się pysznym ciastem.

Smacznego!

 

 

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij