OTO SKŁADNIKI:
200 g schabu jagnięcego, oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki, 150 g małży św. Jakuba, pokrojonych w grubsze plastry, 100 g umytego szpinaku, 150 g prawdziwków, 1/4 łyżeczki kruszonego pieprzu, 1/2 korzenia imbiru, 5 łyżek oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka chili, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu...
PRZYRZĄDZENIE:
W woku rozgrzać olej sezamowy do temperatury 160stopni celcjusza. Jagnięcinę pokrojoną w paski i małże przekrojone na pół smażyć z dodatkiem drobno pokrojonego imbiru, czosnku, chili i kruszonego pieprzu.
Po 5 minutach smarzenia dodać pokrojone w dwucentymetrową kostkę obgotowane wcześniej prawdziwki.Grzyby smażyć mieszając.Dodać porwane liście świerzego szpinaku,a następnie posiekany rozmaryn.Całość zalać 1/2 litra przegotowanej wody.Doprawić do smaku sosem ostrygowym,sosem sojowym,cukrem i pieprzem.Gotować kilka minut,póki woda nie odparuje... Podawać z ryżem...
CIEKAWOSTKA:
Małże św.Jakuba (przegrzebki), mięso ich jest zwarte i jednolite, o jedwabistej konsystencji, delikatne i słodko pachnące morzem. Można je podawać surowe skropione sokiem z cytryny, gotowane bądż smażone. Należy jednak pamiętać, by nie trzymać ich na ogniu zbyt długo i nie doprowadzić do utraty walorów smakowych...
Polecam wszystkie przepisy.Dla każdego jest coś dobrego i wyśmienitego...