Zrób gwiazdki : stopioną czekoladę wymieszaj z margaryną. Rozsmaruj na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw na 12 minut do lodówki, a potem foremką wytnij gwiazdki. Włóż je na pół godziny do lodówki, zdejmij z blachy szpachtułką i ponownie włóż do lodówki.
Zrób ciasto : 2 tortownice wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier także posmaruj masłem). Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem ubij masło z cukrem. Ciągle ubijając, powoli wlewaj stopioną, ostudzoną czekoladę i esencję waniliową, a potem kolejno wbijaj jajka. Połącz z suchymi składnikami i mlekiem. Ciastem napełnij obie tortownice, piecz 35 minut w temp. 180 st. C .
Zrób krem : 3/4 szklanki śmietanki podgrzej na małym ogniu z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną białą czekoladę, wymieszaj i wlej esencję waniliową. Odlej 1,5 szklanki masy i wstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałą masę ostudź w temperaturze pokojowej. Resztę śmietanki ubij z esencją migdałową. Dodaj w 3 porcjach masę czekoladową i wstaw na 2 godziny do lodówki. Oba ciasta nasącz likierem. Jeden krążek ułóż na talerzu, posmaruj kremem z białej czekolady i wanilii. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj bitą śmietaną z masą czekoladową. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki, a potem udekoruj gwiazdkami.
SKŁADNIKI :
Ciasto :
30 dag mąki,
50 dag cukru,
10 dag masła,
2 jajka,
1/4 szklanki kakao,
12,5 dag gorzkiej czekolady,
1,5 szklanki mleka,
3/4 łżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól,
2 łyżeczki esencji waniliowej,
4 łyżki migdałowego likieru amaretto.
KREM :
750 ml śmietany 36-proc.,
5 dag masła,
50 dag białej czekolady,
2 łyżeczki esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
GWIAZDKI :
18 dag gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka margaryna,
olej.