Jest to artykuł opisujący masę cukrową jako produkt i surowiec na runku cukierniczym. Masę cukrową można zrobić samemu, ale coraz częściej jest kupowana jako gotowy materiał służący do ozdbiania tortów i ciast. Można z niej zrobić praktycznie wszystko, na przykład tort w dowolnym kształcie na urodziny dziecka itp.

Licencja: Creative Commons

Data dodania: 2009-11-28

Wyświetleń: 2759

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

W skrócie w artykule tym postaram się przestawić masę cukrową nie od strony przepisów kulinarnych, a raczje od strony rynku cukierniczego.

Masa cukrowa to dosyć nowy produkt na polskim rynku, ale powoli pojawia się w sklepach internetowych sprzedających ozdoby cukiernicze na torty weselne. Masa cukrowa to surowiec - pewnego rodzaju lukier plastyczny służący do wykonywania przeróżnych ozdób na torty ciasta itp. Masa cukrowa najczęściej wykorzystywana jest przy wykonywaniu ozdób tortów na wesela, śluby. Czy masa cukrowa przyjmie się na polskim rynku cukierniczym, na daną chwilę trudno jest to określić, ale skoro daje nowe możliwości wykonywania przeróżnych ozdób, powinien być to produkt z entuzjazmem przyjmowany i wykorzystywany przez naszych cukierników.

Oczywiście masa cukrowa to produkt raczej specjalistyczny i przy jego sprzedaży przez internet raczej nikt nie oczekuje takiej popularności i popytu jak na pospolite produkty pierwszej potrzeby, czy też sprzęt elektroniczny itp. Jednak branża ślubna w naszym kraju coraz bardziej się rozwija jako sektor biznesowy, więc automatycznie tworzy nowe rynki dla takich produktów jak masa cukrowa. Obecnie są już sklepy sprzedające masę cukrową w sieci. Są nawet sklepy specjalizujące się w sprzedaży takich produktów jak masa cukrowa, czy inne ozdoby cukiernicze. Niektóre firmy sprowadzają masę cukrową z za granicy na przykład Szwecji. Prawdopodobnie będzie to produkt, który się przyjmie na naszym rynku i często się będzie pojawiał na naszych tortch i ciastach.

Licencja: Creative Commons