Fasola czerwona jest rośliną strączkową zdobywającą nasz rynek kulinarny. Praktycznie w każdej restauracji jest ona dodawana jest do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych. Wynika to z łatwości w jej używaniu, to chwilowa moda, czy też wartościowy dodatek do codziennej diety ?

Data dodania: 2011-04-01

Wyświetleń: 2444

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

cfasolaRoślina pochodzi z Ameryki Południowej (najprawdopodobniej z Peru) a dziś jest uznawana w wielu regionach świata, z uwagi na wysoką zawartość białka i bogate walory smakowe.
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego.

Wartości odżywcze i zdrowotne czerwonej fasoli
Fasola polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso (choć jest to białko uboższe w aminokwasy od zwierzęcego).Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie) a ponadto zawiera w sobie potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.

Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Czy to mało?
No to dodam, że jak każde rośliny strączkowe jest bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Dodatkową zaletą jest działanie stymulujące wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej i niski indeks glikemiczny.

Uwaga
Niestety, większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – zazwyczaj niezdrową solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Polecam osobiście kupienie torebki z surowymi ziarnami (dostępne w większości supermarketów), ugotowanie z odrobiną soli  - będzie zdrowiej.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena