1
głosów
- +

Lek, przyprawa, afrodyzjak? artykuł jest promowany

Autor:

Aktualizacja: 08.10.2010


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1905 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Wyrazisty, słodkawo-korzenny smak cynamonu odkryto już 2700 lat p.n.e. W ciągu kolejnych tysiącleci przyprawa ta zrobiła zawrotną karierę – nie tylko w kuchni.


Kolebką cynamonu, a właściwie drzewa cynamonowego, jest Cejlon – to właśnie z tego miejsca rozpoczął się cynamonowy podbój świata – przyprawa najpierw zawojowała Indię, a kilkaset lat później Europę. Chociaż dziś kojarzymy cynamon głównie z kuchnią, to od najdawniejszych czasów roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych - w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano ją w celu zwalczania przeziębień czy nudności. Dziś już wiemy, że cynamon ułatwia trawienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz ma silne działanie rozkurczowe. Przypuszcza się również, że reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom tzw. złego cholesterolu .

 

Cynamon w kuchni

Choć w kuchniach wschodu przyprawa ta jest używana do wzbogacania smaku duszonego mięsa i sosów, a w Maroku czy Iranie do tradycyjnych potraw z jagnięciny, nam cynamon kojarzy się przede wszystkim jako nieodzowny składniki wszelkich potraw z jabłek. I słusznie, bo choć to nie jedyne połączenie smaków, które kojarzą się z obecną porą roku, to właśnie teraz, gdy złota polska jesień trwa, smakuje najlepiej. Kto z nas nie da się skusić na domową szarlotkę, uwiedziony zapachem jabłek z cynamonem? Aby przygotować słodki podwieczorek wystarczy kilka jabłek, cynamon, miód lub cukier i – wedle uznania oraz potrzeb – goździki, migdały czy orzechy. Jeśli ochota na pyszne jabłuszko z wariacją cynamonowej nuty najdzie nas w środku dnia, możemy sięgnąć po plasterki suszonego jabłka z cynamonem (Crispy Natural) - to niskokaloryczne przekąski owocowe, które zachowują aromat oraz właściwości odżywcze naturalnych owoców, a przy tym są niezwykle chrupiące i smaczne.

Cynamon doskonale komponuje się także z winem, czekoladą oraz oczywiście z kawą – to ostatnie połączenie świetnie sprawdza się również w łazience. Relaksacyjny peeling (kawa parzona, cynamon, trochę olejku) cudownie rozgrzewa i odpręża.

 

Cynamon w sypialni

Może nie każdy wie, ale cynamon jest również znanym afrodyzjakiem. Już bogini miłości, Afrodyta, dodawała go do swoich pokarmów - poprawia krążenie krwi, rozgrzewa i pozytywnie wpływa na apetyt miłosny zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Usuwa także zmęczenie i działa rozweselająco. W perfumach cynamon (bardzo często połączony z kardamonem), to składnik nut słodkich – podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły…

 

 

Materiały informacyjne: www.crispy.com.pl

 

Malgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij