Ostatnio coraz częściej robiąc zakupy spotykamy się z nazwą  jogurt pro biotyczny ? Co to tak naprawdę oznacza? Warto wiedzieć czym różni się zwykły jogurt od jogurtu probiotycznego.

Data dodania: 2010-08-09

Wyświetleń: 1690

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na początku XX wieku jogurt sprzedawano w aptece. Uchodził on za lekarstwo. Teraz można go kupić w osiedlowym  sklepiku.  Jednak jego cenne właściwości są nadal aktualne.

Naturalny  jogurt otrzymujemy z mleka w  procesie fermentacji mlekowej, prowadzonej przez bakterie z  gatunków – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus. Drobnoustroje te powinny być w fermentowanym mleku żywe, w dużej, określonej odpowiednimi normami ilości (powyżej 10000000 w jednym mililitrze) i w odpowiednich proporcjach.

Natomiast jogurt pro biotyczny  to taki, w  którym poza wymienionymi  wyżej gatunkami bakterii, zawarty jest dodatkowo specjalnie wyselekcjonowany szczep pro biotyczny.

Jogurt probiotyczny  ma pozytywny wpływ na system odpornościowy, ponieważ  wspomniane  szczepy bakterii  docierają żywe  do jelita (nie ulegają trawieniu). Jogurt wzbogacony probiotycznymi bakteriami L-casei zdolnymi do  przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, zasiedlenia się w nim i namnożenia, odbudowują naturalną mikroflorę po kuracji antybiotykowej, stresach, niewłaściwej diecie.  Ma to korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, bo właśnie jelito w dużej mierze odpowiada za odporność organizmu. 

Bakterie zawarte w zwykłym jogurcie nie są w stanie przetrwać w przewodzie pokarmowym człowieka, gdyż giną pod wpływem kwaśnego środowiska soku żołądkowego. Bakterie zawarte w jogurcie pro biotycznym docierają do jelita w formie aktywnej i tam zapobiegają namnażaniu się szkodliwych bakterii, którym udało się wniknąć do organizmu.

 Z badań amerykańskich naukowców wynika, że osoby spożywające codziennie jogurt probiotyczny miały we krwi pięć razy więcej gamma-interferonu, czyli substancji, która pobudza system odpornościowy do walki z zakażeniami oraz komórkami nowotworowymi.

Nad powstawaniem jogurtów probiotycznych  pracują naukowcy na całym świecie. Badania są czasochłonne (trwają np. kilka lat) i kosztowne. Dlatego za jogurty pro biotyczne trzeba zapłacić więcej niż za zwykłe.

Aby jogurt pro biotyczny mógł być  wypuszczony na rynek,  działanie takiego szczepu  musi być udokumentowane naukowo.

Jak wiadomo jogurt to doskonałe źródło wapnia a co za tym idzie zdrowe zęby i mocne kości.

Jogurty sprzyjają utrzymaniu dobrej figur, gdyż zawierają mało kalorii.

Jogurt pomaga  nam  dbać o zdrowie. Zawiera witaminę A, która pomaga zachować nam zdrową i gładką skórę oraz dobry wzrok.

Jogurt pro biotyczny zmniejsza ryzyko wielu chorób zwłaszcza cywilizacyjnych, gdyż zawiera  witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omego-3.  Jak wiadomo jogurt to doskonałe źródło wapnia a co za tym idzie zdrowe zęby i mocne kości.

Amerykańscy naukowcy wykazali, że jedzenie jogurtu powoduje wzrost we krwi poziomu gamma-interferonu. Substancja ta pobudza system odpornościowy do walki z infekcjami i komórkami nowotworowymi.


Licencja: Creative Commons
0 Ocena