4 marca 2010 roku w Rawie Mazowieckiej do wypicia było ponad 100 tysięcy ml smakowitego espresso. Wtedy właśnie pobito rekord Guinnessa w parzeniu kawy na czas. W czasie godziny zaparzono 3384 filiżanek espresso. Oczywiście wszystkie zasady parzenia prawdziwego espresso musiały zostać zachowane. Ale udało się!
Espresso parzy się w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Czasami parzy się ją z kilku różnych rodzajów kaw. Dzięki takiemu przygotowaniu kawa ta, charakteryzuje się mocnym smakiem, a jej wierzch pokrywa gęsta i aromatyczna pianka, zwana z włoskiego cremma. To właśnie jej espresso zawdzięcza dużą część swojego niepowtarzalnego smaku.
Kawa ta serwowana jest zazwyczaj w małej, wcześniej ogrzanej filiżance. Często dodaje się do niej kakao, czekoladę, wanilię lub cynamon. Wszystko po to, aby nadać tradycyjnemu espresso nowy i wyjątkowy smak. Na rynku dostępne są kawy smakowe rozpuszczalne i ziarniste. Bardzo dobra i oryginalna jest kawa smakowa cherry.
Jeżeli do espresso dodamy mleka, otrzymamy cappuccino, które powinno nie tylko dobrze smakować, ale również dobrze wyglądać. W związku tym powstała „Latte art”, czyli sztuka malowania mlekiem na espresso. Wzorów może być nieskończona ilość, a tworzy się je przez wlewanie do kawy mleka spienionego gorącą parą. Aby wzory były bardziej wyraziste i oryginalne, często mleko miesza się z sosami czekoladowymi. W ten sposób powstają „kawowe” dzieła sztuki a ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Takie dzieła sztuki można zrobić samemu w domu. Potrzebna jest do tego kawa ziarnista i trochę wyobraźni.
Jeżeli znasz kogoś, kto zna się na "latte art", koniecznie sprezentuj mu kawę. Idealna kawa na prezent to taka, która wyróżnia się czymś na tle zwykłych kaw. Warto rozejrzeć się więc za kawą zieloną, która ma oryginalny i niespotykany kolor, a poza tym jest zdrowa.