Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad / kamień nazębny i zapalenie dziąseł.

Data dodania: 2009-09-16

Wyświetleń: 6664

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad / kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta. Nowozelandzkie Miody Manuka w znaczący sposób pomogły w leczeniu takich schorzeń jak: nowotwory, wrzody układu pokarmowego, gronkowiec, przeziębienia, infekcje gardła, ciężko gojące się rany, zakażenia bakteryjne i wiele innych.

Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w niektórych miodach z Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach z Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!

MGOTM Manuka Honey jest jedynym naturalnym produktem zdrowej żywności na świecie, posiadającym sprawdzone działanie antybakteryjne. Składnik powodujący takie działanie pozostawał zagadką aż do momentu przeprowadzenia badań prof. Thomasa Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej w Niemczech. Badania te wykazały obecność dietetycznego metyloglyoxalu jako aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne działanie MGOTM Manuka Honey (Molecular Nutrition and Food Research, styczeń 2008).
Im większe natężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne. Powyżej natężenia 400mg/kg miód powoduje wyginięcie szkodliwych bakterii.

Choroby, w których leczeniu pomaga Nowozelandzki Miód Manuka MGOTM .

Układ trawienny: łagodzi wrzody żołądka, zakażenia układu pokarmowego, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego;
• Witalność i wytrzymałość: wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta, ma wysokie właściwości przeciwzapalne i zapobiegające zakażeniom, pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. infekcje gardła;
• Zakażenia bakteryjne: łagodzi stany zapalne, zakażenia gronkowcem złocistym;
• Skóra: przyspiesza proces gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych, pomaga w walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym, zwalcza świąd i bakterie wywołujące chorobowe zmiany skóry (egzemę);
• Rany: pomaga w leczeniu ran i poparzeń, zwalcza szereg bakterii, m.in. zakażenia ran.


Rodzaje nowozelandzkich miodów Manuka MGOTM

Oznaczenie Ilość metyloglyoxalu
MGOTM 30+ = UMF 5 min. 30 mg/kg
MGOTM 100+ = UMF 10+ min. 100 mg/kg – leczniczy
MGOTM 250+ = UMF 15+ min. 250 mg/kg – leczniczy
MGOTM 400+ = UMF 20+ min. 400 mg/kg – silnie leczniczy
MGOTM 550+ = UMF 25+ min. 550 mg – silnie leczniczy
Sposób zażywania aktywnych nowozelandzkich miodów zdrowotnych z krzewu Manuka:
- w celu poprawy trawienia: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem
- w celu lepszego gojenia ran: stosować bezpośrednio na ranę, oparzenie lub wrzód

Dolegliwości Pomoc w leczeniu

Układ trawienny:
• Nowozelandzki aktywny miód zdrowotny z krzewu Manuka jest wysoce skuteczny w zapewnianiu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ponieważ zwalcza bakterie w przewodzie pokarmowym.
• Pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. wrzody żołądka i inne zakażenia układu pokarmowego.

Przeziębienia i odporność:
• Posiada wysokie właściwości przeciwzapalne i zapobiegające zakażeniom.
• Pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. infekcje gardła.
• Wzmacnia pracę układu odpornościowego.
• Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy.
• Posiada wysokie właściwości przeciwbakteryjne.

Witalność i wytrzymałość:
• Posiada wysokie właściwości przeciwzapalne i zapobiegające zakażeniom.
• Pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. infekcje gardła.
• Coraz częściej mówi się o stosowaniu Miodów Manuka w leczeniu nowotworów. Zajmujący się terapią nowotworów szpital Christie Hospital z Didsbury (Manchester) importuje z Nowej Zelandii miód Manuka i po operacji leczy nim chorych.
• Ma silne właściwości antybiotyczne.
• Wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia.

Odporność zimą:
• Miód z Manuka wzmacnia pracę układu odpornościowego.
• Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy.
• Posiada wysokie właściwości przeciwbakteryjne.

Skóra:
• Udowodniono skuteczność miodu z Manuka w przyspieszaniu procesu gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych oraz walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym.
• Istnieją naukowe dowody na to, że miód z krzewu Manuka jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę).

Rany:
• Pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. zakażenia ran.
• Jest pomocny w leczeniu ran i poparzeń.
• Zwalcza szereg bakterii, m.in. zakażenia ran, pomoc w leczenie ran i poparzeń.

Gronkowiec:
• Uznaje się, że Miody Manuka zmniejszają prawdopodobieństwo infekcji gronkowcowych.
• Brytyjscy lekarze chcą zastosować miód do łagodzenia ewentualnych stanów zapalnych i zakażeń gronkowcem złocistym w obrębie ust i gardła.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena