Jak wiadomo - ciąża przyczynia się do przyrostu wagi. Aby policzyć wskaźnik masy ciała (BMI) wystarczy masę (w kilogramach) podzielić przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. Otrzymany wynik ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Im niższa wartość BMI, tym ryzyko wystąpienia takich chorób jest mniejsze.
Przedziały wartości wskaźnika BMI to:
BMI poniżej 18,5 oznacza niedowagę
BMI między 18,5 a 25 oznacza prawidłową masę ciała
BMI między 25 a 30 oznacza nadwagę
BMI między 30 a 40 oznacza otyłość
BMI powyżej 40 oznacza otyłość, która powinna być leczona klinicznie.
Kobiety z nadwagą lub otyłe powinny przed zajściem w ciążę zredukować swoją masę tak aby ich wskaźnik masy ciała wynosił maksymalnie 25.
Nadwaga często prowadzi do nadciśnienia. Dzieje się tak z powodu zwężenia naczyń krwionośnych. Osłabia również stawy nóg oraz nadwyręża kręgosłup przez co utrudnia poruszanie się. Ludzie otyli szybciej się męczą czego powodem może być obniżona wydolność oddechowa. Osoby wykazujące nadwagę mają też problemy z przyswajaniem cukrów co prowadzi do cukrzycy.
W ciąży prócz zbędnych kilogramów pojawiają się jeszcze te związane z rozwojem dziecka. Przeciętnie w czasie ciąży masa kobiety zwiększa się między 8 a 12 kilogramów. W okresie ciąży niedogodności związane z nadmiarem masy tłuszczowej znacząco się nasilają. Również poród jest bardziej uciążliwy, a rany po cięciu cesarskim trudniej się goją. Trudniej również jest wykonać USG ciąży.
Najlepsza sytuacja to taka w której przyszła mama zrzuca zbędne kilogramy jeszcze przed zajściem w ciążę. Wówczas przebieg ciąży będzie miał łagodniejszy charakter. Jeśli wskaźnik przed ciążą wynosił 26-30 to kobieta nie powinna przytyć więcej niż 10 kg. Jeśli BMI wskazywał na otyłość wówczas kobieta nie powinna przytyć więcej niż 7 kg.
Kobieta w ciąży nie powinna się jednak głodzić. Wystarczy zredukować liczbę przegryzek między posiłkami oraz unikać przejadania się. Rozwijające się w organizmie matki dziecko potrzebuje dodatkowej energii pochodzącej z produktów spożywczych. Należy zatem dostarczać odpowiednie składniki w dostosowanych do organizmu matki proporcjach. Dobrze jest gdy matka spożywa pokarmy częściej lecz w mniejszych ilościach. Powoduje to iż mniejsze odkładanie się tłuszczu. W diecie matki nie powinno zabraknąć warzyw i owoców (bogatych w błonnik, przeciwdziałający zaparciom). Najważniejszym produktem dla dziecka jest białko. Istotne są również tłuszcze i węglowodany z którymi jednak nie można przesadzić.
Oczywiście ruch bardzo pomaga w walce z nadwagą. Jednak nie każde ćwiczenia są bezpieczne. Bardzo dobrym sposobem aktywności fizycznej są spacery. Inne rodzaje sportu matce przedstawi ginekolog.
Matka powinna dowiedzieć się jak powinna przebiegać ciąża tydzień po tygodniu oraz jak powinien toczyć się rozwój płodu. Dobrym pomysłem może okazać się szkoła rodzenia. Na kursie tym położna przekaże matce jak powinna przebiegać opieka nad dzieckiem i jak prawidłowo toczy się rozwój dziecka, a także kiedy należy wykonać odpowiednie badania w ciąży (np. KTG ciąży). W innych kwestiach pomocny może okazać się internet, gdzie mamy poznają np. znaczenie imion wybranych dla dziecka, jak przygotować wyprawkę do szpitala i wiele odpowiedzi na różne pytania dotyczące nadchodzących zmian.