Prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka dzięki kwasom Omega 3.
Udowodniono, że spożywanie przez matkę kwasów Omega 3 podczas ciąży wpływa korzystnie na rozwijające się dziecko, wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami.

Data dodania: 2011-03-08

Wyświetleń: 2334

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

KOBIETY W CIĄŻY I KARMIĄCE PIERSIĄ

Doskonałe rezultaty przynosi smarowanie skóry narażonej na rozstępy. Kwasy Omega 3 bardzo dobrze wpływają na kondycję skóry. Działają zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Wsmarowując preparat w skórę można zauważyć poprawę sprężystości i jakości skóry. Przyczyną rozstępów są często predyspozycje organizmu oraz warunki genetyczne. Nie zawsze da się ich całkowicie uniknąć. Jednak Omega 3 zmniejsza ryzyko ich wystąpienia a jeśli jednak się pojawią, to nie są tak duże.

Prawidłowy rozwój układu nerwowego
Udowodniono, że spożywanie przez matkę kwasów Omega 3 podczas ciąży wpływa korzystnie na rozwijające się dziecko. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym strukturalnym i najważniejszym budulcem komórek nerwowych - wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami. Kwasy Omega 3 biorą udział w biosyntezy lipidów komórkowych, przede wszystkim w ośrodkowym układzie nerwowym. Ma to istotne znaczenie dla rozwijającego się mózgu płodu, gdyż 75% komórek nerwowych rozwija się właśnie w tym czasie (aż 80% DHA gromadzi się w mózgu między 26 a 40 tygodniem ciąży). Badania mówią, że dzieci, których matki podczas ciązy przyjmowały kwasy Omega 3 mają wyższy poziom inteligencji niż ich rówieśnicy, których mamy stosowały dietę ubogą w ten składnik. Niedobory kwasu DHA w okresie prenatalnym może zmniejszyć tempo dojrzewania mózgu a nawet zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka. Organizm matki nie wytwarza sam DHA, stąd konieczność dostarczania go z zewnątrz. DHA przenika przez łożysko do organizmu dziecka, a po porodzie przechodzi min. do mleka karmiącej matki. Podczas ciąży zapotrzebowanie na Kwasy Omega 3 wzrasta mniej więcej czterokrotnie, więc przyszłe mamy powinny znaleźć źródło tego składnika w pożywieniu. Mogą to być kwasy Omega 3 pochodzenia roślinnego oraz z ryb. Jednakże istnieją tu ograniczenia wynikające z zanieczyszczeń środowiska i skażenia ryb metalami ciężkimi (np.: rtęć , ołów), co z kolei działa destrukcyjnie na rozwój dziecka. Dlatego najbezpieczniej jest wybrać taki preparat, który jest skuteczny i bezpieczny (np. oczyszczone estry kwasów Omega 3 pochodzące z lnu).

Budowa siatkówki oka dziecka
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 jest również bardzo istotne dla rozwoju oka. Powszechną przyczyną utraty wzroku jest degradacja centralnego pola widzenia w siatkówce oka. Kwasy Omega 3 mogą polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego a tym samym ograniczyć ryzyko utraty widzenia. Stąd tłuszczowe kwasy Omega 3 są niezbędne dla wykształcenia dobrego wzroku i pomagają zachować zdrowe oczy.

Ryzyko cukrzycy
Czas ciąży, to jeden z niezapomnianych, najpiękniejszych okresów w życiu, zwłaszcza, kiedy jest chwilą wyciszenia, spokoju i radosnego oczekiwania na narodziny dziecka. Zdarza się, że ten czas radości zakłócony jest obawami o zdrowie maluszka lub też dolegliwościami ciężarnej mamy. Jedną z nierzadkich przypadłości jest cukrzyca ciężarnych. W tej sytuacji należy być pod stałą kontrolą lekarską, gdyż zaniedbana cukrzyca może być przyczyna wielu powikłań dla dziecka, w tym wady serca, nerek, układu nerwowego, przewodu pokarmowego i zaburzenia rozwojowe kończyn. Nierozpoznana cukrzyca ciężarnych niesie też ze sobą zagrożenie wystąpieniem powikłań położniczych: wielowodzia, obrzęków, zakażeń dróg moczowych, odmiedniczkowego zapalenia nerek i zatrucia ciążowego. Należy wiedzieć, że kontrolowana i prawidłowo prowadzona cukrzyca nie stanowi istotnego zagrożenia dla zdrowia mamy i dziecka. Pozytywne działanie profilaktyczne dla rozwoju cukrzycy maja kwasy Omega 3. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia tej dolegliwości, ponieważ niwelują wahania poziomu cukru we krwi, tym samym zmniejszając odporność komórek na insulinę. Dobre działanie ma również BioFamina. Jej działanie polega na hamowaniu działania enzymów trawiących skrobie znajdujące się w takich produktach, jak np. ziemniaki, pieczywo, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza, tym samym zmniejszając poziom cukrów w organizmie. BioFamina jest bezpiecznym środkiem, a zawarta w niej fasolamina (wyciąg z białej fasoli) jest w pełni naturalnym neutralizatorem skrobi. BioFamina, blokując rozpad skrobi, zdecydowanie obniża indeks glikemiczny posiłku, zapobiega wahaniom cukru we krwi a tym samym ogranicza rozwój cukrzycy.

Źródło: www.megalife.pl

Licencja: Creative Commons
2 Ocena