Każdy z pewnością słyszał o jakimś cudownym sposobie na utratę zbędnych kilogramów. Nie da się ukryć - tego rodzaju "oferty" czekają na nas na każdym kroku i bardz trudno jest oprzeć się pokusie odchudzania bez żadnych wyrzeczeń, szybkiego, łatwego i prostego. Jednak nie tędy droga. Odchudzanie i diety to pojęcia, z którymi należy zapoznać się dokładniej, by zrozumieć, że nie polegają one na krótkotrwałym i niedokładnym usuwaniu pewnych drobiazgów z jadłospisu. Nie posprzątamy pokoju usuwając brud jedynie z kilku półek - reszta wciąz będzie brudna i szybko zmieni cały pokój po raz kolejny w ostoję nieporządku. Tak samo w przypadku diet i odchudzania. Cały proces odchudzania musi być kompleksowy, szczegółowy, dokładny i bezkompromisowy. Nie możemy sobie "odłożyć" diety na jeden dzień, aby najeść się słodyczy chociaż raz w miesiącu - wtedy możemy zupełnie z niej zrezygnować i efekt będzie identyczny. Chodzi o to by nauczyć nasz organizm funkcjonować inaczej. Dosłownie - nie chodzi tylko o zmianę zawartości talerza, ale o zmianę filozofii życiowej. nauczyć musimy się kompletnie nowego podejścia do żywienia, spojrzeć na kwestię odchudzania od wewnątrz i zrozumieć, że bez silnej woli oraz samozaparcia nic z tego nie będzie. Sama dieta to nie wszystko, jeśli nie nabierzemy odpowiednich nawyków (np. jedzenie o stałych porach, niewielkie posiłki, nie objadanie się, odpowiednie kombinacje produktów) szybko nasza waga wróci do stanu sprzed diety, tyle tylko, że skutek będzie jeszcze gorszy, ponieważ tkanka tłuszczowa będzie grubsza, natomiast mięśnie osłabione. Jest to tak zwany efekt jojo.
Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.