W okresie intensywnych ćwiczeń fizycznych, szczególnie wtedy gdy nastawieni jesteśmy na przyrost masy mięśnia, musimy dostarczać organizmowi nawet 3g czystego białka na kg masy ciała dziennie. Dostarczenie takich ilości białek z normalnym pokarmem jest praktycznie niemożliwe i dlatego wielu sportowców pracujących nad zwiększeniem masy mięśniowej stosuje suplementy białkowe w postaci odżywek. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość spożywanego białka . Jak zostało wspomniane wyżej, organizm jest w stanie wytworzyć sam tylko niektóre aminokwasy i dlatego stosowana odżywka białkowa musi zawierać białko o dużej zawartości aminokwasów egzogennych.
Wśród produktów naturalnych białka serwatki charakteryzują się największą zawartością tych aminokwasów i między innymi i dlatego stanowią najlepszy suplement białkowy, dający optymalny efekt anaboliczny. Od stosunku aminokwasów egzogennych do endogennych zależy tzw. wartość biologiczna danego białka 9indeks BV- ang. biologacl value). Im jest ona wyższa, tym organizm zatrzymuje więcej białka i tym samym wzrasta intensywność budowy mięśni. Spośród wszystkich białek to właśnie białka serwatki mają największy indeks BV- np. BV izolatu białka serwatkowego wynosi 159- jest o dwa razy więcej niż BV odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartości indeksu BV (BV=104)- przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka , które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśniową. Liczne doświadczenia i testy prowadzone przez amerykański Whey protein Institute wykazały zdecydowanie większe przyrosty masy mięśniowej u osób regularnie spożywających białka serwatki niż w innych grupach, którym podawano przez ten sam okres inne odżywki białkowe.
Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 25 do 35% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego (biegunka) po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, mimo, że zaliczany do produktów mlecznych, zawiera tylko około 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru (80% koncentrat białka zawiera 5-6% laktozy). Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje alergie na mleko - kazaina - jest praktycznie nieobecne we frakcji białek serwatki- mogą one być spożywane przez osoby uczulone na mleko.
Aktualnie na rynku odżywek można spotkać wiele preparatów zawierających w swoim składzie białka serwatkowe . Przy wyborze odpowiedniej odżywki należy przede wszystkim dokładnie zapoznać się z jej specyfikacją i składem. Wśród produktów wysokobiałkowych najczęściej spotykane są różnego rodzaju mieszanki białkowe łączące kilka rodzajów białek o niższej wartości odżywczej z niewielką ilością białek serwatki. Powszechnie spotykana jest również odżywka oparta na izolacie lub koncentracie białek mleka, gdzie białka serwatki stanowią 20% zawartości wszystkich białek. Dlatego wybierając preparat białkowy z nastawieniem na białka serwatki, należy wybrać ten, który zawiera wyłącznie czysty izolat lub koncentrat białek serwatkowych. Pamiętajmy przy tym , że zawartość białkowa izolatu jest bliska 95%, a koncentratu do 85%.
Kupując produkt zawierający białka serwatki, zwróćmy uwagę na oznaczenie jego zawartości.
Pamiętajmy, że jakikolwiek dodatek aromatyzujący czy słodzący me bezpośredni wpływ na zawartość czystego białka w suchej masie produktu. Dlatego programując dawkowanie odżywek białkowych, istotna jest ilość faktycznie dostarczanego białka, a nie odżywki.
Istotnym czynnikiem jest także współczynnik rozpuszczalności. Aktualnie dostępne są na rynku izolaty i koncentraty białek serwatkowych typu instant. Produkty takie bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i mleku niezależnie od temperatury, co stanowi dużą wygodę w chwili przygotowania napoju, jak również wpływa na łatwiejsze przyswajanie dobrze rozpuszczonego preparatu.