Kotleciarka ręczna - do czego jest wykorzystywana?
Kotleciarka jest urządzeniem, które pozwala na zwiększenie wydajności kuchni w restauracji, barze, na stołówce. To chyba najważniejsza z zalet kotleciarki. Tego typu sprzęt zapewnia mięsu prawidłowe nacięcie i spulchnienie. Można je wtedy w odpowiedni sposób formować i poddawać dalszej obróbce cieplnej.
Za sprawą kotleciarki mięso uzyskuje optymalną wielkość i grubość. Urządzenia dostępne w ofercie https://gastromix.pl/3178-kotleciarki nie miażdżą struktury mięsa i nie powodują uciekania z niego naturalnych soków. To bardzo istotne w dalszej obróbce. Kotleciarki nie przyczyniają się przy okazji do dużych strat wagowych, co w lokalach gastronomicznych ma spore znaczenie.
Kotleciarka ręczna, a może jednak elektryczna?
Kotleciarka jest niepozornym urządzeniem, które pozwala na znacznie przyspieszenie pracy w kuchni. Wybór tego typu sprzętu gastronomicznego na rynku jest coraz większy. Kotleciarki ręczne nie są jedynym rozwiązaniem. Istnieją bowiem także modele elektryczne.
Na jaką kotleciarkę warto się zdecydować? Kotleciarki ręczne sprawdzają się doskonale w sklepach mięsnych i mniejszych lokalach gastronomicznych. Są bowiem mniej wydajne niż kotleciarki elektryczne. Te z kolei spotkać można na ogół w dużych restauracjach i stołówkach, gdzie jednorazowo przygotowuje się dużą ilość mięsa. Jedno jest pewne - w kotleciarkę warto zainwestować, bo szybko się to zwraca.
Kotleciarka - dlaczego warto kupić ten sprzęt gastronomiczny?
Kotleciarka to niewątpliwie urządzenie, które powinno się znaleźć na wyposażeniu każdej profesjonalnej kuchni. Tego typu sprzęt pozwala na szybką i wydajną obróbkę mięsa. Dzięki niemu można zaoszczędzić sporo czasu i energii. Zwiększa on wydajność produkcji i zapewnia powtarzalność przygotowywanych potraw.
Do wyboru są w zasadzie dwa rodzaje kotleciarek - ręczne i elektryczne. Przy zakupie kluczowe znaczenie ma to, jak często będą one wykorzystywane. Jednak jedno jest pewne - sprzęt gastronomiczny zawsze trzeba kupować w sprawdzonych źródłach.