Zmagasz się z nadmiernymi kilogramami, ale bez większych sukcesów? Z pewnością zastanawiasz się, co należy jeść, a czego unikać, aby udało Ci się osiągnąć założony cel. Kluczowej roli wcale nie odgrywają wyłącznie konkretne produkty spożywcze. Dowiedz się, jak zwiększyć skuteczność odchudzania.

Data dodania: 2022-03-03

Wyświetleń: 653

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Co jeść, żeby schudnąć? Przeczytaj!

Stosowanie popularnych diet odchudzających zwykle nie daje oczekiwanych rezultatów. Większość z nich jest zbyt restrykcyjna, w efekcie czego niewielu osobom udaje się wytrwać w ich postanowieniach. A jeśli już uda się stracić kilka kilogramów, najczęściej wracają niczym bumerang w krótkim czasie – zaraz po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.

Deficyt kaloryczny – podstawa skutecznej redukcji masy ciała

Zasada skutecznego odchudzania jest prosta – trzeba doprowadzić do deficytu energetycznego. Dziennie jest to średnio 2000-300 kcal mniej, niż wynosi nasze całkowite zapotrzebowanie. Jeśli organizm będzie otrzymywał mniej energii, niż wynika to z jego zapotrzebowania, będzie ją czerpał z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

Nie oznacza to jednak konieczności stosowania drastycznych głodówek. Poprzez racjonalny sposób odżywiania, połączony z regularną aktywnością fizyczną, uda się osiągnąć założony cel.

Pamiętaj! Skuteczne odchudzanie można porównać do maratonu. Cały proces trwa dość długo, ale nie odbywa się to kosztem zdrowia i późniejszego efektu jo-jo. 

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta odchudzająca?

Zdrowa dieta odchudzająca ma wiele wspólnego z zasadami racjonalnego żywienia. Często wystarczy zmodyfikować dotychczasowe nawyki żywieniowe, aby redukcja masy ciała zaczęła nabierać tempa – wyjaśnia ekspert cateringu dietetycznego Nice To Fit You. Warto bowiem pamiętać, że za nadwyżkowe kilogramy odpowiadają najczęściej złe przyzwyczajenia, u podstaw których może leżeć ciągłe życie „w biegu”.

  1. Wyeliminuj słodkie przekąski

Słodkie przekąski stanowią prawdziwą kaloryczną bombę. Są przy tym bogatym źródłem cukrów prostych, które powodują gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi. Odpowiada za to wywoływanie napadów apetytu, w efekcie czego dostarczasz organizmowi niepotrzebne kalorie.

Nie musisz jednak odmawiać sobie przyjemności – szczególnie jeśli do tej pory słodycze stanowiły znaczną część Twojej diety. Zacznij stopniowo ograniczać ich ilość albo wybieraj produkty zawierające zamienniki cukru.

  1. Ogranicz spożycie tłuszczów trans

Jeśli zmagasz się z nadmiarem kilogramów, być może Twoja dieta obfitowała w tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje rośline. Znaleźć je można przede wszystkim z żywności przetworzonej czy fast foodach. Czas zmienić swoje nawyki, do minimum ograniczając spożycie takich produktów.

Nadmierna ilość tłuszczów trans w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nie tylko miażdżycy czy cukrzycy typu 2, ale również groźnej dla zdrowia otyłości brzusznej.

  1. Zwiększ spożycie warzyw

Warzywa powinny stanowić podstawę każdej diety, ponieważ dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Charakteryzują się przy tym niską gęstością kaloryczną  – w 100 g zawierają niewielką ilość kalorii. Możesz więc objadać się nimi niemal bezkarnie (pod warunkiem, że nie są one smażone czy panierowane!), co nie odbije się niekorzystnie na Twojej sylwetce.

Gdy nie masz czasu na przyrządzanie zbilansowanych posiłków…

Jedną z głównych przeszkód w redukcji masy ciała wcale nie jest źle dobrana dieta odchudzająca. Często popełnianym błędem jest nieregularność w spożywaniu posiłków, co wiąże się z prowadzonym stylem życia.

Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie dobrze zbilansowanych posiłków, wspomóż się cateringiem dietetycznym. Oferowana dieta pudełkowa, dopasowana do twoich potrzeb żywieniowych i oczekiwań, będzie najważniejszym krokiem w stronę wymarzonej sylwetki. 

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena